Ajax wint ruim, vroege uitvallen De Jong tegenvaller
Datum: 14-04-2019  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen Excelsior relatief eenvoudig gewonnen. De ploeg van Erik ten Hag zegevierde in de Johan Cruijff ArenA met 6-2. Klaas Jan Huntelaar (3), Dusan Tadic (2) en Kasper Dolberg tekenden voor de Amsterdamse productie.

Een smet was wel de vroege wissel van Frenkie de Jong, die na 24 minuten vervangen werd door Jurgen Ekkelenkamp. Grote vraag is of zijn uitvallen gevolgen heeft voor het belangrijke bezoek aan Juventus van komende dinsdag. "Ik kan er nog niet veel over zeggen", zei Ten Hag na afloop. "Het was een opspelende hamstring en we wilden geen riscico nemen. Nu moeten we afwachten hoe het gaat de komende dagen."

Opnieuw veel goals
Het was voor Ajax de 2e ruime zege op Excelsior van dit seizoen. In november was de heenwedstrijd op Woudestein al met 1-7 gewonnen. Door de overwinning vergrootte Ajax de marge op PSV tot 3 punten en werd de voorsprong in doelsaldo ook weer iets uitgebreid. De Eindhovenaren komen zondag tegen De Graafschap in actie.

Gewaagde tactiek van Excelsior
De nieuwe Excelsior-trainer, Ricardo Moniz, koos in zijn debuutwedstrijd voor een gewaagde tactiek. Hij weigerde ver terug te plooien en opteerde voor een formatie en speelwijze met druk vooruit. Dat viel te prijzen, maar Ajax profiteerde wel van de geboden ruimte. In de 11e minuut stak Donny van de Beek Huntelaar weg en de spits rondde met een bekeken lobje af.

Vervolgens duurde het een flinke periode voordat er een nieuwe treffer op het bord kwam. In de tussentijd was De Jong uitgevallen met een hamstringblessure en dat was natuurlijk absoluut geen prettig nieuws, zeker met het oog op Juve-uit. Met Ekkelenkamp in de ploeg wist Ajax niettemin in de laatste fase van de eerste helft weer zaken te doen.

Fortuinlijke 2-0 van Tadic
Enigszins fortuinlijk kwam de 2-0 op het wedstrijdformulier. Excelsior-verdediger Jurgen Mattheij wilde wegwerken, maar stuitte op het lichaam van Huntelaar, waarna de bal voor de voeten van Tadic caramboleerde. De Serviër haalde vervolgens simpel de trekker over voor z'n 21e competitietreffer van het seizoen.

Zeer fraai was wel de 3-0 die 3 minuten later volgde. Een vlotte aanval belandde bij Tadic die op zijn beurt opende richting Ziyech. De Marokkaan controleerde feilloos en had een dito voorzet op Huntelaar in huis. De spits hoefde bij de tweede paal alleen maar tegen de bal aan te lopen: 3-0.

Oud-Ajacied doet wat terug voor Excelsior
De marge werd vlak voor rust nog verkleind door Excelsior. Oud-Ajacied Mounir El Hamdaoui schoot met een fraaie goal, dat moet gezegd, de 3-1 tegen de touwen.

In het openingskwartier na rust gebeurde vanuit Amsterdamse kant niet veel. Tot de 60e minuut aanbrak. Aanvoerder Matthijs de Ligt ging na een duel met Ryan Koolwijk naar de grond. Het Amsterdamse publiek schrok: het zou toch niet dat na De Jong ook De Ligt moest afhaken? Maar er was goed nieuws, in dubbel opzicht. De Ligt kon door en arbiter Van Boekel wees na het raadplegen van de VAR naar de strafschopstip. Tadic wist wel raad met het buitenkansje: 4-1.

Met die goal kwam de schwung ook weer terug in het Amsterdamse spel. En ging het ook weer hard met het scoreverloop. Via Huntelaar werd het 5-1. De routinier profiteerde van prima voorbereidend werk van Daley Blind en tekende voor z'n hattrick.

Schitterende goal van Dolberg
Huntelaar mocht vervolgens, samen met Tadic, naar de kant. Dolberg en Joël Veltman waren hun vervangers. Dolberg had niet lang nodig om zich te onderscheiden. Twee minuten na zijn entree was hij goed voor een schitterende 6-1. Ziyech nam een vrije trap snel en zette Dolberg aan het werk. De Deen controleerde met de borst en haalde met links verwoestend uit.

Vlak voor tijd zorgde Jeffrey Fortes met een rake kopbal nog voor een 2e goal voor Excelsior. Eindstand 6-2. Nog 4 Eredivisie-duels te gaan, maar eerst naar Turijn!
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken
Brobbey: Kenneth heeft goed geluisterd
Drie commissarissen kondigen vertrek aan
Van t Schip over Feyenoord, de fitheid en FC Twente-thuis
Diant Ramaj voorlopig uitgeschakeld

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  S.B.V. Excelsior

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20