Sterk Ajax moet genoegen nemen met remise in heenduel tegen Juve
Datum: 10-04-2019  Bron: ajax.nl
Het 1e kwartfinaleduel tussen Ajax en Juventus is woensdagavond in een gelijkspel geëindigd. Het werd in de Johan Cruijff ArenA 1-1. Cristiano Ronaldo zorgde op slag van rust voor het openingsdoelpunt, waarna David Neres kort in de tweede helft voor de gelijkmaker zorgde. In het restant van de wedstrijd werd niet meer gescoord, waardoor met het oog op de return komende dinsdag in Tuijn alles nog open ligt.

Met de uiteindelijk remise mocht Juventus ogenschijnlijk het meest tevreden zijn. Ajax voerde het grootste gedeelte van de wedstrijd namelijk de regie.

Erik ten Hag kon tegen Juventus beschikken over Frenkie de Jong, die in de aanloop naar het duel kampte met lichte enkelklachten. De middenvelder was echter gewoon nzetbaar en dat betekende dat dezelfde 11 namen als zaterdag tegen Willem ll (1-4) binnen de lijnen verschenen.

Ziyech gevaarlijk in openingsfase
Ajax startte het duel hongerig en met volle druk vooruit. De Ajacieden waren duidelijk voornemens de toon te zetten. Het felle begin had zomaar tot de openingstreffer kunnen leiden. Het was vooral Ziyech die het Juve-doel bestookte met pogingen van afstand, tot driemaal toe. Vooral zijn inzetten in de 6e en 18e minuut waren gevaarlijk. Bij die 1e poging schoot Ziyech in het zijnet en later tikte Wojciech Szczęsny een bekeken inzet van de Marokkaan katachtig uit de bovenhoek.

Het restant van de eerste helft was grotendeels in evenwicht. Juventus was dreigend via Ronaldo en Federico Bernardeschi, maar ook Ajax liet zich gelden. Donny van de Beek schot uit de draai echt rakelings naast en Nico Tagliafico kwam net tekort om een voorzet van Ziyech binnen te lopen.

Ronaldo slaat toe
Op slag van rust volgde een grote domper voor Ajax. Ronaldo, die namens Real al zo vaak scoorde tegen de Ajacieden, kopte via de handen van Andre Onana de 0-1 binnen. Zuur was dat de arbiter direct affloot.

Ajax zocht dus met een teleurstelling de kleedkamer op, maar zat geenszins bij de pakken neer. Dat bleek wel uit de herboren start aan de tweede helft. Binnen een minuut volgde de beloning in de vorm van de gelijkmaker. Neres ontfutselde directe tegenstander João Cancelo de bal, stoomde op richting Juve-doel en haalde met rechts de trekker over: 1-1.

De Johan Cruijff ArenA ontplofte en kon 1 minuut bijna alweer juichen. Na wederom een aanval over de linkerkant besloot Nico Tagliafico uit te halen, maar zijn inzet belandde net naast.

Maar het sterke begin gaf Ajax vertrouwen, want er volgden nog een ijzersterke 20 minuten. Juventus moest ver terug, maar kon met kunst- en vliegwerk de Amsterdamse storm weerstaan.

Bijna een droomdebuut voor Ekkelenkamp
Een kwartier voor tijd voerde Ten Hag zijn 1e wissel door. Jurgen Ekkelenkamp verving de moegestreden Lasse Schöne. Ekkelenkamp had zomaar een droomdebuut in de Champions League kunnen beleven. De middenvelder werd in de 82e minuut vrijgespeeld, op aangeven van Dusan Tadic, maar stuitte op doelman Szczęsny

Ajax verdiende een 2e treffer, maar in de slotfase had ook Juventus nog zomaar toe kunnen slaan. Invaller Douglas Costa raakte echter de paal. Over 6 dagen de return in Turijn!