Ajax wint ruim in Emmen en verovert koppositie
Datum: 03-04-2019  Bron: ajax.nl
Ajax heeft woensdagavond op bezoek bij FC Emmen eenvoudig gewonnen met 2-5. De Amsterdammers leidden na een uur met 0-5, maar incasseerden nog 2 onnodige tegentreffers. Klaas Jan Huntelaar tekende voor de 0-4 en scoorde zijn 100e Eredivisiedoelpunt in dienst van Ajax.

Door de zege voerde Ajax de druk op titelverdediger PSV op. De Ajacieden staan minimaal 1 dag bovenaan de ranglijst. De Eindhovenaren komen pas donderdagavond in actie, thuis tegen PEC Zwolle.

Wijzigingen in basiself: Ziyech op de bank
Trainer Erik ten Hag had zijn elftal op 2 plekken gewijzigd ten opzichte van de 3-1-overwinning tegen PSV. Door de schorsing van Noussair Mazraoui kreeg Rasmus Kristensen een kans in de basis. Hakim Ziyech begon op de bank en werd vervangen door Klaas Jan Huntelaar, die voor het eerst sinds 9 wedstrijden weer in de basis begon.

Huntelaar liet zich direct gelden door een goede assist op Donny van de Beek te geven, die de 1e Ajax-kans uitstekend afmaakte: 0-1. Ajax creëerde vervolgens een periode geen mogelijkheden en schoot pas in de 35e minuut weer op doel. David Neres onderschepte een slechte pass van de Emmenaren en legde breed op Lasse Schöne. Diens poging miste kracht.

Mooie variant, Blind rondt subtiel af
Kort voor rust had de Deen een belangrijk aandeel in de 2e Amsterdamse treffer. Een vrije trap werd door Schöne slim bij de eerste paal gelegd, waarna Daley Blind knap de 0-2 aantekende.

Hunter voor de 100
Na rust kwam Ajax goed uit de startblokken. Na 51 minuten mocht Dusan Tadic een vrije trap nemen op de rand van het zestienmetergebied. De Serviër schoot hard op de goal van Emmen-doelman Kjell Scherpen die de bal niet kon klemmen. Neres was attent en tikte eenvoudig de 0-3 binnen. Na 2 maanden was het in de 53e minuut eindelijk zover: Huntelaar scoorde zijn 100 Eredivisiedoelpunt in dienst van Ajax: 0-4.

Zo'n kwartier na rust kwam Ajax op een 0-5 voorsprong door een doelpunt van David Neres.
Van de Beek gaf een strakke voorzet bij de tweede paal, die door z'n Zuid-Amerikaanse teamgenoot eenvoudig kon worden binnengelopen.

Concentratieverlies zorgt voor tegengoals
Na de goal van de Braziliaan incasseerden de Ajacieden een onnodige tegentreffer. Nico Tagliafico speelde de bal te hard terug op Andre Onana, waardoor de bal in het eigendoel belandde: 1-5. In de 87e minuut schoot Arias zelfs nog de 2-5 binnen voor Emmen.

Invaller Noa Lang was in de extratijd nog dichtbij zijn 1e eredivisiegoal, maar zijn wippertje werd van de doellijn gehouden door een Emmenaar.