Ajax kent geen enkel probleem met Fortuna
Datum: 10-03-2019  Bron: ajax.nl
Ajax heeft aan de hand van uitblinker David Neres een gemakkelijke zege behaald op Fortuna Sittard. Dankzij 2 goals van de Braziliaan en 2 van Dusan Tadic eindigde het eenzijdige duel in een 4-0-zege.

Fijne amuses
Al voor de wedstrijd was de beleving in het stadion enorm en serveerde de club een aantal fijne amuses uit. Een half uur voor de aftrap kondigde speaker Rob van Rossum de spelers al als helden aan: “Dames en heren. Hier is de selectie die afgelopen dinsdag een wereldprestatie leverde. Geef ze een daverend applaus”, riep hij een half uur voor de wedstrijd in een bijna nog lege Johan Cruijff ArenA.

Kort daarna stelde Sinclair de Falco van Ajax O11 zijn hooghoudrecord scherper en kreeg Lasse Schöne een prachtig kunstwerk overhandigd uit waardering voor zijn record.

Hoofdgerecht
Maar om 16:45 uur kwam het hoofdgerecht op tafel; de wedstrijd Ajax - Fortuna Sittard. Zonder Schöne en met Kasper Dolberg. De fans gingen er eens goed voor zitten, want als Madrid zo weggezet kon worden, dan toch zeker ook een promovendus, zo was was de heersende gedachte.

Ajax gaf de Limburgers geen schijn van kans. Al in de 4e minuut was het raak. Tadic kreeg de bal in de voeten van een terugkoppende Michael Pinto, kapte een keer en schoot hard raak: 1-0. Zijn 17e treffer in de Eredivisie, een persoonlijk record van de in bloedvorm verkerende Serviër.

Ajax had Fortuna bij de keel en de geelgroenen kwamen alleen van eigen helft af als de keeper de bal over alles en iedereen heen naar voren joeg. Dat leverde in de 19e minuut een merkwaardig moment op voor Onana die bijna door Tagliafico werd geklopt. Iets daarvoor waren Tadic en Neres dicht bij de 2-0.

2-0
Het duurde nog tot de 28e minuut alvorens de 2-0 viel. Hakim Ziyech gaf voor vanaf links, Dolberg liet de bal lopen, Neres was iets sneller dan Pinto en werkte Ajax’ 2e binnen. Er kwamen tegen het zeer povere Fortuna meer kansen, maar Ajax liep voor rust niet verder uit.

Schöne voor De Jong
Aan het begin van de 2e helft nam Schöne de honneurs waar op het middenveld in plaats van Frenkie de Jong. Toen Ajax in de 48e minuut een vrije trap mocht nemen op dezelfde plek als waarvan de Deen dinsdag in het Bernabéu de 1-4 binnen draaide, gingen de fans er goed voor zitten. Dit keer stapte de keeper echter niet uit en Koselev tikte de bal onder zijn lat vandaan.

Aanvallende intentie gasten afgestraft
Ajax liet de teugels na 60 minuten wat vieren. Fortuna kon daardoor een beetje uit zijn schulp kruipen, wat leidde tot de 1e doelpoging. Er zouden er in het restant van de wedstrijd nog een paar volgen voor de ploeg van trainer René Eijer, maar het was Ajax dat via Neres en Tadic als enige nog wist te scoren, 4-0.

Over 3 dagen meldt Ajax zich weer in de Johan Cruijff ArenA. Dan wordt het vanwege de internationale voetbalbelangen uitgestelde duel met PEC Zwolle gespeeld.