Ajax in kwarfinale Champions League na historische zege in Madrid
Datum: 05-03-2019  Bron: ajax.nl
Een mirakel. Zo mag de historische zege van Ajax op Real Madrid gerust worden genoemd. De 14e ontmoeting tussen beide clubs eindigde in een prachtige 1-4-overwinning voor de Amsterdammers, die doordrongen tot de laatste 8 van de UEFA Champions League.

De uitgangspositie was tegen de regerend Champions League-kampioen zo gunstig niet. Drie weken geleden verloor Ajax namelijk na een prachtige wedstrijd in eigen huis met 1-2 van Real Madrid. Dus moest er in Bernabéu minstens 2 keer worden gescoord en dan nog eens de 0 worden gehouden. Toch was er vertrouwen, want als Ajax met lef zou spelen zouden er kansen komen en zouden er doelpunten komen. En kon de droom die alle Ajacieden koesterden weleens uitkomen.

Vasthouden aan Champions League-variant
Trainer Erik ten Hag hield vast aan de 11 spelers van de thuiswedstrijd, dus met David Neres, Dusan Tadic en Hakim Ziyech in de aanval. Hetzelfde team dat de beker-Klassieker met 3-0 had gewonnen. Zijn collega Santiago Solari had wel moeten wel wijzigen. Aanvoerder Sergio Ramós was immers geschorst doordat hij expres geel pakte in Amsterdam.

De Ajax-trainer verwachtte een ‘stormend’ Real en die voorspelling klopte. Al in de 4e minuut kopte Raphaël Varane op de lat na een voorzet van Lucas Vázquez.

Wat een start!
Maar het was Ajax dat de voorsprong nam. In de 7e minuut stoorde Ziyech goed en gaf de bal aan Tadic. Die legde terug op de inlopende Ziyech en de Marokkaan schoot prachtig in de verre hoek raak: 0-1!

Nog mooier
En het werd nog mooier! Eerst redde Andre Onana nog op een inzet van Vázquez, maar in de tegenstoot was het wéér raak voor de Amsterdammers. Tadic zette op schitterende wijze met een pirouette de Madrid-defensie te kijk, paste naar Neres die met een stiftje doelman Thibaut Courtois verschalkte: 0-2!

Geel voor Mazraoui
Maar er stonden nog liefst 72 resterende minuten op de klok. En dat was best lang, zeker toen Noussair Mazraoui in de 25e minuut al een gele kaart opliep. De rechtsback zou daardoor sowieso de volgende ronde missen, maar kon zich in deze wedstrijd ook niets meer permitteren.

Dat wist Real Madrid ook en zocht continue de aanval over de linkerkant van Ajax. Dat leverde in de 43e minuut nog een bal op de paal op van Gareth Bale. Ajax hield de ‘veilige’ marge van 2 goals bij de rust.

In de tweede helft drong Real Madrid aan en zag Asensio in de 49e minuut nét voorlangs schieten. Het leek aanvankelijk een lange helft te worden, maar Ajax kwam er 2 keer zeer gevaarlijk uit en had met een beetje mazzel de belangrijke 3e goal kunnen maken. Madrid stond in de aanvallende modus waardoor er ruimte kwam voor de aanvallers.

0-3!!
En die ruimte benutte de Amsterdamse ploeg geweldig. In de 63e minuut schoot Tadic Ajax naar 0-3. De VAR liet zich op dat moment echter horen, want er was twijfel of de bal na een acrobatische actie van Mazraoui over de zijlijn was geweest. Arbiter Brych keurde de treffer goed en Ajax stond op 0-3!

De thuisploeg kwam echter terug in de wedstrijd. Het was weer Asensio die scoorde en zo de spanning terugbracht. Ajax moest nog 20 minuten overleven.

Wie dacht dat Ajax nog in de problemen zou komen, had het ongelooflijk mis. Want Lasse Schöne schoot 2 minuten na de goal van Madrid op prachtige wijze uit een vrije trap de 1-4 binnen.

Genadeslag
Het was de genadeslag. Vier keer scoren in Madrid. Ajax deed het deze dinsdag 5 maart en bezorgde Real de grootste Europese nederlaag uit de historie. Wat een onttroning van de kampioen. En Ajax plaatst zich voor het eerst sinds 2003 weer voor de kwartfinales van de Champions League!