Ajax neemt revanche op Feyenoord, mijlpalen voor Schöne en De Ligt
Datum: 28-02-2019  Bron: ajax.nl
Na 5 jaar staat Ajax weer in de finale van de TOTO KNVB Beker. In Rotterdam werd Feyenoord woensdagavond met 0-3 verslagen. Matthijs de Ligt, Nico Tagliafico en Donny van de Beek verzorgden de doelpuntenproductie in de Kuip tijdens een voor Ajax heerlijke voetbalavond.

Trainer Erik ten Hag had zijn elftal op 1 plek gewijzigd ten opzichte van de overwinning bij ADO Den Haag. Lasse Schöne keerde terug in het basiselftal. Dat ging ten koste van landgenoot Kasper Dolberg.

Voor Schöne was het een bijzonder optreden. Hij werd de buitenlandse speler met de meeste wedstrijden in Ajax 1 achter zijn naam. De Deen evenaarde zondag al het record, maar nam het nu zelfstandig in handen.

Daarnaast was er ook een mijlpaal voor Matthijs de Ligt. Hij speelde zijn 100e duel in Ajax 1 en trad als jongste Ajacied ooit toe tot de Club van 100.

Openingsfase voor Feyenoord
Ajax won overtuigend, maar het ging in de openingsfase zeker niet van een leien dakje. Na 7 minuten was de 1e serieuze kans van de wedstrijd voor Feyenoord. Via een steekbal van Robin van Persie kwam Sam Larsson 1-op-1 met Andre Onana, maar de Zweed schoot op de paal. Nog geen 2 minuten waren de Rotterdammers weer gevaarlijk. Ditmaal was het Van Persie met een open schotkans, maar De Ligt blokte goed.

Na een kleine 20 minuten kwam Ajax langzaam op gang. Eerst was het Donny van de Beek met een schot die via Cuco Martina net naast het doel belandde. Een paar minuten later was Mazraoui dichtbij de 0-1. De rechtsback kopte de bal een metertje naast Kenneth Vermeer.

In een gelijkopgaande 1e helft viel in de laatste minuut van de officiële speeltijd toch de 1e goal. Na een stevige tackle van Jordy Clasie was het Tadic die de bal als laatste aanraakte. Desondanks mocht Hakim Ziyech een corner nemen en was het captain De Ligt die de bal snoeihard achter Vermeer kopte: 0-1. De centrale verdediger tekende in zijn jubileumwedstrijd voor z'n 10e Ajax-goal.

Tagliafico slaat toe
Ook na rust kwam Ajax uitstekend uit de kleedkamer. Weer was het een corner die aan de basis stond van een treffer. Na een afgeslagen corner en matig uitverdedigen van Feyenoord was het Tagliafico die de 0-2 binnen schoot. De Argentijn was uitzinnig van vreugde, maar daarbij zeker niet de enige Ajacied.

Het Amsterdamse feest was daarmee nog niet op, want na 65 minuten verzorgde Van de Beek met een fraaie treffer de nekslag voor Feyenoord. Ajax speelde het duel vervolgens soeverein uit en mag zich daardoor voor het eerst sinds 2014 weer eens finalist van de beker noemen.