Ajax zet ADO met ruime marge opzij
Datum: 24-02-2019  Bron: ajax.nl
Ajax heeft de druk op PSV opgevoerd. In het uitduel met ADO Den Haag wonnen de Amsterdammers met liefst 1-5. Doelpuntenmakers in de Residentie waren Donny van de Beek, Dusan Tadic, Hakim Ziyech (2x) en Kasper Dolberg. Lasse Schöne bereikte met zijn invalbeurt de 269 wedstrijden in Ajax 1 waarmee hij Sören Lerby evenaart als buitenlander met de meeste duels in de hoofdmacht.

Terwijl velen al bezig waren met het naderende record van Lasse Schöne, als buitenlander met de meeste duels in Ajax 1, koos trainer Erik ten Hag ervoor om de Deense routinier buiten de basis te laten. Dit ten faveure van Kasper Dolberg die met Hakim Ziyech en David Neres de voorhoede vormde. Het waarom legde de trainer voor de wedstrijd uit: ‘Ten eerste denken we dat Kasper steeds beter wordt, hij komt eraan. We kijken ook naar de laatste linie van ADO waar niet overal mobiliteit is.’

Zowel Neres als Dolberg scoorde in de thuiswedstrijd tegen ADO, die met 5-1 werd gewonnen. Toen miste ADO topschutter Nasser Al Khayati. De al 12 keer succesvolle spits was er in het Haagse stadion echter wel weer bij. En dat merkte Ajax.

El Khayati trefzeker
Ondanks een betere fase van Ajax, waarin Neres tot 2 keer toe dicht bij een goal was en Frenkie de Jong geen strafschop kreeg, was het uitgerekend El Khayati die in de 36e minuut de openingsgoal maakte.

Toch voorsprong bij rust
Het was zonde want Ajax leek zich beter in de wedstrijd te voetballen. Maar de Amsterdammers hadden een snel antwoord paraat. Daley Blind gaf, niet voor het eerst deze middag, een perfecte voorzet. Nu pakte de ontvanger de gift wel uit. Donny van de Beek maakte, 3 minuten na de achterstand, op prachtige wijze de gelijkmaker.

Voor rust kwam Ajax zelfs op voorsprong. De bal ging - na advies van de VAR - na een overtreding van jubilaris Meijers (200 Eredivisieduels) op Dolberg op de stip. Daar wist Tadic wel raad mee. Hij schoot zijn 16e doelpunt in de Eredivisie en de 5e uit een strafschop, raak: 1-2.

Lasse evenaart record buitenlanders Ajax 1
De tweede helft kabbelde aanvankelijk zonder hoogtepunten voort. Tot in de 74e minuut Hakim Ziyech, tot dan toe vrij onzichtbaar, knap uithaalde en de marge naar 2 tilde. Nog voor ADO kon aftrappen besloot Ten Hag Tadic naar de kant te halen en kwam Lasse Schöne binnen de lijnen. De Deen evenaarde daarmee Søren Lerby als buitenlander met de meeste duels in Ajax 1, namelijk 269.

Ajax loopt uit
Hij was op tijd binnen de lijnen om zijn landgenoot Kasper Dolberg te feliciteren met zijn 10e Eredivisiegoal, die Ajax in de 78e minuut naar 1-4 schoot. Het was Dolbergs laatste actie, want Klaas Jan Huntelaar mocht hem aflossen voor de laatste 10 minuten. Daarin kon ook deze spits een mijlpaal bereiken. Dat lukte niet. Hij was in de 83e minuut weliswaar dicht bij zijn 100e Eredivisiegoal maar het was in dezelfde aanval weer Ziyech die raak schoot, 1-5. Daar bleef het deze middag bij.