Lekkere zege Ajax op FC Utrecht
Datum: 23-12-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft de altijd beladen uitwedstrijd bij FC Utrecht met 1-3 gewonnen. In een dominante eerste helft scoorde Kasper Dolberg de enige treffer. Na rust mikte Dusan Tadic vanaf 11 meter raak. Utrecht kwam terug tot 1-2 maar in de blessuretijd besliste Frenkie de Jong de wedstrijd.

De laatste krachtmeting van 2018 was voor Ajax een pittige: uit tegen FC Utrecht. Een moeilijke hindernis die genomen moest worden om in de buurt van PSV - dat zaterdagavond met 3-1 won van AZ - te blijven.

Blessure Tagliafico
Bij Ajax ontbrak linksback Nico Tagliafico vanwege knieklachten in de opstelling. Max Wöber startte als linksachter en moest zien af te rekenen met Gyrano Kerk. In de spits stond Kasper Dolberg die de ballen moest krijgen van Dusan Tadic en Hakim Ziyech.

In de eerste helft dicteerde Ajax de wedstrijd waarin Utrecht zich beperkte tot tegenhouden en gokken op snelle spelers als Kerk, Nick Venema en Oussama Tanane. Daardoor concentreerde het spel zich op de helft van Utrecht.

In de 3e minuut ontwikkelde zich al een grote kans voor Ajax toen Noussair Mazraoui in alle vrijheid kon voorzetten, maar hij schoot in handen van doelman David Jensen. Slechts sporadisch kwam Utrecht tot gevaar.

Dolberg opent score
In de 14e minuut kwam Ajax verdiend op voorsprong. Een razendsnelle omschakeling via Kasper Dolberg en Daley Blind werd door de Deense spits keurig afgerond, 0-1. In het resterende half uur tot rust bleef Ajax dominant, verliet Utrecht de defensieve stellingen wat vaker, maar veranderde er aan de score niets meer.

Grote twijfel bij penaltysituatie
In de 56e minuut was er een voorzet van Tadic waarbij Dolberg door Janssen aan de arm werd getrokken. Na 2 minuten overleg met de VAR en zelf terugkijken besloot scheidsrechter Higler uiteindelijk tot een strafschop. Tadic benutte deze feilloos, 0-2.

Kort daarna werd Onana doelwit van Utrecht-supporters die vuurwerk naar de Ajax-doelman gooide. Daarop haalde Higler de spelers van het veld, liet omroepen dat dat niet nog een keer mocht gebeuren en stuurde vervolgens iedereen weer terug binnen de lijnen.

1-2
Met nog 17 minuten op de klok kwam Utrecht verrassend weer in de wedstrijd. Sean Klaiber speelde invaller Daley Sinkgraven uit, zette voor en Nick Venema kon vrij inkoppen, 1-2.

Daardoor ontspon zich een bloedstollende slotfase, wat bijzonder was omdat er geen vuiltje aan de lucht leek voor Ajax. Vijf minuten voor tijd had Ziyech de beslissing op zijn voet. Hij ging alleen op Jensen af, maar kwam de keeper niet voorbij.

Toch nog 1-3
Diep in blessuretijd kwam daar alsnog de bevrijdende treffer. De Jong schoof de bal op voorzet van Ziyech binnen, 1-3. Al ging Higler nog even kijken of Dolberg niet hinderlijk buitenspel stond, maar hij keurde het doelpunt goed. Zo eindigde het jaar 2018 met een keurige overwinning in Utrecht en gaan we 20 januari weer verder met de Eredivisie met de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Functiewijziging Alex Kroes
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20