Ajax komt nét tekort in spektakelstuk tegen Bayern
Datum: 13-12-2018  Bron: ajax.nl
Het is Ajax net niet gelukt bovenaan te eindigen in poule E van de Champions League. Het team van Erik ten Hag speelde 3-3 gelijk tegen Bayern München en moest de groepswinst aan de Duitsers laten. Beide teams waren al zeker van een plek in de achtste finales, maar daar was tijdens de 97 minuten durende voetbalshow niets van te merken.

Eigenlijk kon de 1e helft van Ajax’ Europese campagne al niet meer stuk. Drie voorrondes overleefd en na 5 duels in de poulefase al zeker van een plekje bij de beste 16 teams in Europa. Ajax groeide uit van outsider tot een ‘Sehr, sehr gute Mannschaft’, zoals Bayern München-trainer Niko Kovac zijn Amsterdamse tegenstander dinsdag noemde.

Een zege op Bayern en dus groepswinst zou een enorme bonus zijn. En het zat erin, want na 82 minuten stond er een 2-1-voorsprong op het bord. Een bizarre slotfase volgde waarin de Duitsers nog 2 keer scoorden en Ajax 1 keer. De 3-3 betekent dat Ajax als 2e eindigt in de poule en in de achtste finales 1 van de winnaars van de andere 7 poules treft. Maandag om 12:00 uur weten we welke club precies.

Net als in de uitwedstrijd tegen Bayern koos Erik ten Hag voor een systeem met Dusan Tadic als spits. Max Wöber begon centraal achterin, Daley Blind schoof een linie door, hetgeen weer ten koste ging van Lasse Schöne, die voor het eerst dit Champions League-seizoen op de bank begon. Hakim Ziyech keerde terug in basis en ook Donny van de Beek en Andre Onana waren fit genoeg om te starten.

De opening was voor Bayern München. Ajax kreeg 1 goede mogelijkheid via Donny van de Beek (schot zonder kracht), maar Bayern zette daar via Serge Gnabry 3 mogelijkheden tegenover. De openingstreffer van de Duitse Rekordmeister kwam niet uit de lucht vallen. Robert Lewandowski werd perfect weggestoken en maakte zijn 7e Champions League-treffer van het seizoen.

Pressung-knop gaat aan
Bij Ajax werd pas na de openingstreffer de Pressung-knop ingedrukt. Tadic en Blind gingen voorop in de strijd en dat leek in de 20e minuut een penalty op te leveren toen Blind met een flinke duw naar de grond werd gewerkt. Helaas zag de Franse arbiter Clément Turpin er geen overtreding in. Donny van de Beek kopte 5 minuten later bijna de 1-1 binnen, maar Manuel Neuer stond goed opgesteld. Bayern was na de 0-1 vooral gevaarlijk in de omschakeling. Bij een counter in de 27e minuut redde Onana fantastisch oog in oog met Lewandowski.

Tegen het einde van de eerste helft zakte het tempo van de tot dat moment zeer aantrekkelijke duel een beetje in. De krachten leken bij beide teams uit de benen gevloeid, maar dat was schijn. In de tweede helft voerde Ajax langzaam de druk op en via een prachtige één-keer-raken-aanval werd het 1-1. Na Blind, De Jong, Ziyech en Van de Beek kwam de bal bij Tadic, die van dichtbij de gelijkmaker binnen werkte.

Alle remmen los in slotfase
Na de 1-1 gingen bij beide teams alle remmen los. Zowel Ajax als Bayern vocht letterlijk vol voor de winst. Eerst kreeg Wöber rood na een sliding op de enkel van Leon Goretzka, een kwartier voor tijd moest Thomas Müller vertrekken vanwege een karatetrap op het hoofd van Nico Tagliafico. En weer even later ging de bal op de stip, nadat Jerome Boateng invaller Kasper Dolberg neerlegde. Tadic schoot Ajax vervolgens naar de virtuele nummer 1-positie in de poule.

Virtueel want vlak voor tijd kreeg Bayern ook een penalty (overtreding Tagliafico), die Lewandowski benutte. Het leek over en uit toen Kingsley Coman in de 90e minuut de 2-3 binnenschoot. Maar de 3-3 van Tagliafico in de 95e minuut op aangeven van de ingevallen Klaas Jan Huntelaar deed de ArenA nog een keer opveren. Na 97 minuten spektakel zat het er toch echt op: Bayern groepswinnaar, Ajax op nummer 2. Op naar maandag, op naar de loting.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken
Brobbey: Kenneth heeft goed geluisterd

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20