Personele schade voor winnend Ajax
Datum: 10-12-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft het uitduel met PEC Zwolle met 1-4 gewonnen. Daardoor blijven de Amsterdammers in het spoor van PSV dat vrijdagavond al zijn wedstrijd won. Belangrijker dan de ruime zege waren de blessures van Donny van de Beek en Andre Onana. Want woensdag wacht Bayern München.

Ajax reisde deze 15e speelronde weer mét Hakim Ziyech naar Zwolle. De middenvelder had 2 weken langs de kant gestaan wegens knieklachten en ook in het duel met PEC speelde hij nog niet maar zat wel bij de wedstrijdselectie. Lasse Schöne keerde terug in de basis; zijn landgenoot Kasper Dolberg haakte vrijdag met knieklachten af. Daarom zat Danilo Pereira voor het eerst op de bank bij een Eredivisie-wedstrijd.

Zeer fysieke wedstrijd
Maar het was er niet de wedstrijd naar om een jong talent te brengen. Het bleek namelijk een zeer fysieke wedstrijd te worden, waar Ajax niet zonder schade uitkwam. Zowel Donny van de Beek als Andre Onana haalde de rust niet. Beiden haakten geblesseerd af. Welke gevolgen dat heeft voor het duel met Bayern München van woensdag, moet later duidelijk worden. Ook Frenkie de Jong moest veel incasseren. Hij kon echter de 90 minuten wel volmaken.

Gele kaart De Ligt
Het eerste wapenfeit van Ajax was een gele kaart voor aanvoerder Matthijs de Ligt kreeg na 6 minuten geel toen hij Kingsley Ehizibue neerhaalde. Heel Zwolle dacht aan een andere kleur kaart omdat de aanvaller in hun optie was doorgebroken.

De 8e voor Huntelaar
In de 22e minuut kwam Ajax op een 0-1-voorsprong. David Neres passte naar Tadic, die net aan bij de bal kon. Echt controleren kon de Serviër niet, maar Klaas Jan Huntelaar was er als de kippen bij om de bal tegen de touwen te schieten. Het was alweer zijn 8e doelpunt van het seizoen.

Prachtige goal De Jong
Kort daarna raakte Donny van de Beek geblesseerd, maar bleef tijdens de warming-up van Zakaria Labyad in het veld. Dat was maar goed ook want dankzij zijn doorzettingsvermogen heroverde Ajax in de 32e minuut de bal. Van de Beek gaf mee aan Frenkie de Jong die 3 spelers van PEC het bos instuurde en Van der Hart met een lage schuiver passeerde.

Personele problemen
Ajax zat met die voorsprong op rozen. Maar de personele problemen stapelden zich op. Na Van de Beek, die gelijk na de 0-2 werd gewisseld, moest ook Andre Onana het veld verlaten. Kostas Lamprou redde gelijk op een schot van Mike van Duinen, maar moest uit de daaruit voortvloeiende corner wel vissen. Zian Flemming won het kopduel en bracht de ploeg van John van ’t Schip via het hoofd van Schöne helemaal terug in de wedstrijd.

1-3 van Lasse Schöne
Na rust joeg Ajax gelijk weer op een volgende treffer, maar het duurde tot de 69e minuut alvorens de marge van 2 weer op het bord stond. Na een hoekschop van Tadic liep Schöne goed in en volleerde de bal via de voet van Van der Hart in het doel, 1-3.

Focus op Bayern München
Het vervolg van het fysiek zware duel, kenmerkte zich door slordig spel van beide partijen. Ajax kwam nog wel op 1-4 door een mooie tip-in van Dusan Tadic, net als voor Huntelaar was het ook voor Tadic zijn 8e van het Eredivisieseizoen. Alle ogen kunnen zich nu richten op het laatste groepsduel van de Champions League waarin Ajax woensdag tegen Bayern München gaat proberen de koppositie te veroveren. Of Van de Beek en Onana die wedstrijd gaan halen, zal ongetwijfeld snel duidelijk worden.