Puike zege op AEK brengt Ajax bij laatste 16
Datum: 27-11-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zich dankzij een prima 0-2-uitzege bij AEK Athene geplaatst voor de laatste 16 van de UEFA Champions League. Dusan Tadic scoorde beide Amsterdamse goals in de tweede helft.

Wöber in plaats van geschorste Tagliafico
Ajax deed het in Athene zonder de creativiteit van Hakim Ziyech (blessure) en de onverzetterlijkheid van Nico Tagliafico (geschorst). David Neres verving Ziyech opnieuw en Max Wöber, die uit bij München (1-1) een zeer goede wedstrijd speelde, verving de Argentijn. Wöber nam de positie links centraal in en Blind schoof door naar de flank.

Kans Neres
Blind kwam aan die kant veelvuldig in het spel voor. Ajax bouwde vooral via ‘zijn’ kant op en met Tadic en Frenkie de Jong zochten de Amsterdammers regelmatig over links de aanval. In een iets te laag tempo probeerde Ajax met zorgvuldig spel de gaten in de hechte defensie van AEK te vinden. Dat lukte in de 27e minuut toen De Jong met een perfecte pass Neres vrij voor doelman Barkas zette. De kopbal van de Braziliaan was echter een eenvoudige prooi voor de half-Nederlandse goalie van de Grieken.

Vrije trap net over
Een paar minuten later was Ajax wederom dicht bij een doelpunt. Lasse Schöne mikte uit een vrije trap echter net over. Ook AEK kreeg nog een kans, maar Andre Onana redde tot 2 keer goed en voorkwam dat de inkomende Galapoulos met zijn grote teen voor een Atheense voorsprong zorgde.

Schrik om De Ligt
In de 54e minuut was er even schrik toen Matthijs de Ligt bij een kopduel hard met het hoofd tegen dat van Dmytro Chygrynskiy aan. De aanvoerder van Ajax en ook de Griekse verdediger konden gelukkig verder.

In de 62e minuut was het wel einde wedstrijd voor Dolberg. Ten Hag haalde hem ten faveure van Klaas Jan Huntelaar naar de kant. De spits stond er met z’n neus bovenop toen Van de Beek na een pass van Tadic tegen de paal mikte.

Rood AEK, strafschop Ajax
De druk van Ajax nam toe en in de 67e minuut kwam Ajax volkomen verdiend op voorsprong. Een handsbal van Livaja zorgde ervoor dat de verdediger kon inrukken met z’n 2e gele kaart en dat de Amsterdamse ploeg een strafschop kreeg. Tadic schoot onberispelijk raak, 0-1!

0-2 Tadic!
Net daarna had Wöber de kans de score te verdubbelen, maar hij miste net. Dat deed Tadic in de 72e niet. Na een prachtige combinatie via Neres en Huntelaar bezorgde de invaller de bal bij de Serviër. Die passeerde Barkas feilloos, 0-2!

Voor het eerst in 13 jaar
In de slotfase kreeg AEK nog een aardige schotkans, maar Onana redde stijlvol. Zo plaatste Ajax zich voor het eerst in 13 jaar voor de knock-out-fase van de UEFA Champions League.