Ajax slecht gele muur in Breda
Datum: 25-11-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft voor de 10e keer deze competitie een clean sheet behaald. In Breda versloegen de Amsterdammers NAC met 0-3. Een eigen doelpunt van Jethro Mashart en goals van invallers Zakaria Labyad en Klaas Jan Huntelaar zorgden voor de eindstand.

De verwachtingen waren hoog gespannen voor deze jubileumeditie van NAC - Ajax. Niet heel vreemd want: Ajax draait de laatste tijd als een tierelier, NAC staat laatste in de Eredivisie; Ajax won de vorige wedstrijd met 1-7 van een andere laagvlieger en vorig seizoen werd het in Breda liefst 0-8 in Amsterdams voordeel.

Gele muur
Maar al die positieve feiten zeggen helemaal niets. Ajax, dat dinsdag in Griekenland tegen AEK overwintering in de Champions League kan veiligstellen, speelde tegen NAC een magere eerste helft. Geen enkele uitgespeelde kans kon de ploeg van Erik ten Hag creëren tegen het defensief gedisciplineerde NAC. Het gemis van Hakim Ziyech deed zich hard voelen. De creatieve middenvelder heeft een verrekking in zijn knie en moest dit avondje NAC aan zich voorbij laten gaan. David Neres speelde in zijn plaats en Donny van de Beek nam de positie op het middenveld in. Van de Beek, die vorig seizoen met 3 goals de grote man was in Breda, kon in de eerste 39 minuten de gele muur ook niet slechten.

Fortuinlijk op voorsprong
Maar dat zou prompt veranderen: 6 minuten voor rust kwam Ajax namelijk wel – verdiend - op voorsprong. De bal kwam na een corner hoog voor en onder druk gezet door Donny van de Beek scoorde de 18-jarige NAC-debutant Jethro Mashart in eigen doel, 0-1.

Labyad voor Van de Beek
Na rust was de 1e kans voor NAC. Te Vrede schoot op doel waar Onana de bal over kon tikken. Bij Ajax keerde Van de Beek overigens in de tweede helft niet terug op het veld. Hij was voor rust een aantal keer behandeld aan zijn knie en maakte plaats voor Zakaria Labyad.

Wel geteld 8 minuten had Labyad nodig om te scoren. Frenkie de Jong gaf voor op Neres, die kopte terug op Labyad en de invaller volleerde prachtig raak: 0-2. Na 3 bekergoals was dit zijn 1e Eredivisiegoal in het Ajax-shirt.

Huntelaar voor Dolberg
Voor Ajax had er meer ingezeten, maar vooral Kasper Dolberg was onfortuinlijk in de afwerking. De Deense spits moest in de 80e minuut plaatsmaken voor Klaas Jan Huntelaar, die 10 keer scoorde in 11 eerdere duels met NAC. En ook deze avond lukte het hem. Diep in blessuretijd passeerde hij Van Leer alsnog, 0-3. Daarna had Huntelaar zelfs nóg een kans maar die poging ging voorlangs.

Zo hield Ajax voor de 10e keer dit seizoen al de 'nul'. Alleen tegen Heracles (1-1), PSV (3-0-verlies) en 2 weken terug tegen Excelsior (1-7-winst) kreeg Onana een goal tegen.