Recordzege voor Ajax bij Excelsior
Datum: 11-11-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft Excelsior de grootste nederlaag op eigen veld toegediend. In Kralingen stond er na 90 minuten een 1-7-uitslag op het scorebord. Doelpunten van Donny van de Beek (2), Lasse Schöne, Kasper Dolberg, Jerdy Schouten (eigen doel), Hakim Ziyech en David Neres zorgden voor die enorme zege.

Het contrast kon haast niet groter. Woensdag spelen voor 60.000 man in de hoofdstad van Portugal, zondag aantreden in het Rotterdamse Kralingen voor de ontmoeting met Excelsior. Midweeks verdiende Ajax een broodnodig punt voor overwintering in de Champions League, in het weekendduel zou een punt echter flinke schade betekenen in de titelrace. Maar daarvoor hoefde Ajax niet te vrezen.

Neres kind van de rekening
David Neres was het kind van de rekening in de opstelling van Erik ten Hag, de buitenspeler moest op de bank zitten. Zijn coach koos tegen Excelsior voor Kasper Dolberg in de voorhoede. De andere 10 spelers stonden ook in Estadio da Luz op het veld.

Mooie openingsfase
Op het Rotterdamse kunstgrasveld ontspon zich een mooie, open beginfase waarin de kansen voor zowel Ajax als Excelsior waren. Een schot van Koolwijk ging over, Ali Messaoud kwam iets later net een voetlengte te kort om succesvol te zijn. Maar de kansen voor Ajax waren talrijker. Dusan Tadic, Daley Blind, Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg misten allen het doel maar nipt.

Nadat Excelsior in de 31e minuut wederom gevaarlijk voor Andre Onana was opgedoken, greep Noussair Mazraoui goed in. De Marokkaan knalde de bal naar voren en Ajax schakelde razendsnel om. Via Tadic kwam de bal aan de rechterkant bij Van de Beek die keurig in de verre hoek raak schoot, 0-1.

Kunststukje Schöne
Een minuut voor rust verdubbelde de Amsterdamse ploeg de score. Lasse Schöne plaatste uit een vrije trap de bal schitterend achter Sonny Stevens: 0-2. Een mooie stand om de kleedkamer op te zoeken.

Ook na rust was de thuisploeg niet van plan bij de pakken neer te gaan zitten. Dat leidde al heel snel tot een goede mogelijkheid voor Koolwijk, maar hij miste het doel nipt. Invaller Rasmus Kristensen bewees zijn waarde in deze wedstrijd na 3 minuten. Een dieptepass van Blind nam hij netjes aan en gaf uitstekend voor. Van de Beek tikte vervolgens binnen, 0-3.

Fraai hakje Van de Beek
In de 53e minuut was een volgende clean sheet van de baan. De geboren Amsterdammer Messaoud tikte binnen nadat Elias Mar Omarsson een stevig duel met De Ligt had gewonnen en kon voorzetten, 1-3. Het was de 1e tegengoal voor Ajax sinds het uitduel met PSV. De Rotterdammers zagen daarin een mooie aanleiding meer te proberen en maakten het Ajax nog knap lastig. Dat was maar een korte periode: want Ajax liet dat niet gebeuren. In de 58e minuut scoorde Dolberg na een fantastisch hakje van Van de Beek de 1-4.

1-7...
Na dik een uur mocht Frenkie de Jong rusten en met een grote zak ijs op zijn heup nam hij plaats in de dug-out. Neres kwam voor hem binnen de lijnen. De Braziliaan zag Jerdy Schouten bij een corner van Ajax zijn eigen doelman passeren (1-5), Hakim Ziyech de 1-6 maken alvorens ook hij zijn goaltje mee kon pikken, 1-7. Zo'n hoge uitslag heeft Ajax bij Excelsior nooit eerder in de historie gehaald en ook de Kralingers zelf hebben nog nooit zo'n grote nederlaag geleden.