Met Jari als talisman wint Ajax simpel van Feyenoord
Datum: 29-10-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft de 185e Klassieker eenvoudig met 3-0 gewonnen van Feyenoord. In de Johan Cruijff ArenA was een beslissing van VAR door Jeremiah St Juste al na 6 minuten weg te sturen, belangrijk voor het verloop van de wedstrijd. Voor rust kwamen de treffers op naam van Justin Bijlow (eigen doelpunt) en Hakim Ziyech. Na rust voegde alleen Dusan Tadic zich nog bij de doelpuntenmakers.

Vibes Litmanen
Jari Litmanen bewoonde tijdens deze 185e Klassieker met de prijsvraag-winnende fans Piet en Mike het Ziggo-huisje in de hoek van het stadion. De vibes van de legendarische Ajacied leken over te slaan naar het veld. Daar had Erik ten Hag voor dezelfde 11 spelers als dinsdag tegen Benfica gekozen.

Snelle rode kaart St Juste
Maar belangrijker dan de vibes van Litmanen was een arbitrale beslissing. Want deze Klassieker kreeg al direct een bijzondere wending. Scheidsrechter Björn Kuipers werd in de 6e minuut na het geven van een gele kaart aan Jeremiah St Juste gecorrigeerd door de VAR, in de vorm van Danny Makkelie. Die laatste vond de overtreding van de Feyenoorder geen geel, maar direct rood. Dus moest Feyenoord met 10 man verder.

1-0 Frenkie de Jong!
Ajax voerde de druk op de gemankeerde tegenstander gelijkmatig op. Dat resulteerde in de 22e minuut in de openingstreffer. Frenkie de Jong schoot op doel en Bijlow liet de bal tussen zijn benen door het doel in hobbelen, 1-0!

Ziyech's jubileum krijgt extra glans
Ajax had Feyenoord klem, maar maakte zich schuldig aan soms laconiek aanvalsspel, waardoor de krappe marge pas in 41e minuut van het scorebord ging. Ziyech schoot zijn ploeg – in zijn 100e wedstrijd voor Ajax - naar de 2-0. Kort daarna redde Onana prachtig op een schot van Steven Berghuis.

Tadic 3-0
In de tweede helft speelde Ajax, nadat Schöne was vervangen door David Neres, lang zo goed niet meer als voor rust. Het was slordig van Amsterdamse kant. Omdat ook Feyenoord weinig kon en wilde uitrichten met 10 man ging deze editie van de Klassieker niet de boeken in als de meest sprankelende. Wel werd het nog 3-0. Neres gaf prima voor en Tadic kopte raak.