Ajax kent geen genade voor AZ
Datum: 07-10-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zondagmiddag een zeer eenvoudige zege geboekt op AZ. In de Johan Cruijff ArenA werd het 5-0. Fraai was het feit dat er wederom 5 verschillende doelpuntenmakers op het scorebord stonden én dat Ajax alweer een clean sheet scoorde.

Na 4 uitwedstrijden op rij mocht Ajax zich eindelijk weer in de eigen thuishaven etaleren. Trainer Erik ten Hag koos in zijn basisopstelling voor onder andere Kasper Dolberg, Donny van de Beek en Max Wöber. David Neres, Klaas Jan Huntelaar en Frenkie de Jong begonnen op de bank. De Jong miste afgelopen week de uitwedstrijd tegen Bayern München wegens een blessure en was ook voor AZ een vraagteken.

Flitsende start
Ajax kende een flitsende start en had slechts 2 minuten en 30 seconden nodig om de score te openen. Uit een voorzet van Dusan Tadic was Van de Beek net iets eerder bij de bal dan de eveneens op een goal azende Dolberg en schoot de bal langs keeper Marco Bizot.

Jubilarissen aan Ajax-kant
AZ ging niet bij de pakken neerzitten en trachtte snel de gelijkmaker te forceren. Maar echt gevaarlijk werden de Alkmaarders niet. Op een van de spaarzame schoten op doel – overigens een prachtig schot van Marko Vejinovic - redde de jubilerende Andre Onana (100 Ajax-duels) adequaat. Dat deed helaas Bizot ook een minuut later ook toen Lasse Schöne, met zijn 250e Ajax-wedstrijd ook al een jubilaris, de bal prachtig klaarlegde voor Nico Tagliafico. De Argentijn besloot tot een omhaal. Bizot kreeg met meer geluk dan wijsheid de bal op de hak.

Weer snelle goal!
Ook in de tweede helft had Ajax 3 minuten nodig voor een goal. Een schot van Ziyech werd slecht gekeerd door Bizot, Dolberg schoot vervolgens hard raak, 2-0. Maar anders dan in de eerste helft kreeg dit doelpunt wel een vervolg. In de 53e minuut veranderde Ricardo van Rhijn een schot van Daley Blind dusdanig dat Bizot kansloos was, 3-0. AZ was rijp voor de slacht en leek de 4e te moeten incasseren maar een door Higler gegeven penalty werd door de VAR geannuleerd wegens buitenspel van Dolberg.

Het was de laatste actie van de spits. Na een uur kwam Klaas Jan Huntelaar in het veld. Maar het was Ziyech die de hoofdrol opeiste. In de 62e minuut slalomde hij zich naar de 4e treffer! In de 70e minuut liet Ten Hag Neres invallen ten faveure van Blind. Voor Perr Schuurs werd het ook nog een mooie avond. Hij viel 9 minuten voor tijd in voor Wöber en maakte daarmee zijn Eredivisiedebuut voor Ajax.

AZ op hoopje gespeeld
Ajax speelde AZ op een hoopje. De thuisploeg combineerde 6 minuten voor tijd fantastisch via Ziyech, Neres en Tadic. De Serviër drukte doeltreffend af, 5-0. Bijna scoorde Ziyech nog 6-0 maar hij trof de paal en raakte vervolgens geblesseerd aan zijn hamstring. Het was al de 11e clean sheet voor Onana en de Ajacieden kunnen met een gerust hart afreizen voor hun internationale verplichtingen. Op 20 oktober wacht sc Heerenveen en daarna 2 zware thuisduels met Benfica en Feyenoord.