Oppermachtig Ajax bereikt na doelpuntloos gelijkspel UEFA Champions League!
Datum: 28-08-2018  Bron: ajax.nl
Ajax is terug in de UEFA Champions League. Een oppermachtig Ajax liet Dynamo Kiev dinsdagavond in de uitwedstrijd geen moment dichtbij komen. De Amsterdammers mogen zich dankzij een 3-1 thuisoverwinning en een doelpuntloos gelijkspel in Oekraïne gaan opmaken voor het miljoenenbal.

Ajax verscheen met 3 wijzigingen aan de aftrap tegen Dynamo Kiev. Max Wöber verving de geschorste Nico Tagliafico op de linksbackpositie. Noussair Mazraoui en Lasse Schöne keerden terug in de basis, zij kregen rust tegen FC Emmen. Carel Eiting en Rasmus Kristensen namen, evenals tijdens de thuiswedstrijd tegen Dynamo Kiev, plaats op de bank.

De wedstrijd was 5 minuten onderweg, toen het 1e gevaar van de thuisploeg zich aankondigde. Verbic wist een indraaiende voorzet slechts miniem te verlengen, waardoor Andre Onana nog redding kon brengen. Met een katachtige reflex wist hij de voorzet tot corner te verwerken.

Toen Ajax zich na 10 minuten onder de druk van Dynamo Kiev had uitgevoetbald, konden de Amsterdammers richting het vijandige doel. Tijdens een corner in de 14e minuut werd aanvoerder Matthijs de Ligt vastgehouden door Kedziora. Arbiter Skomina twijfelde geen moment en wees resoluut naar de stip: penalty.

Dusan Tadic ging al snel zelfverzekerd achter de bal staan. Zijn strafschop belandde hard op de binnenkant van de paal. Ook in de rebound wist de Servisch international de bal niet binnen te werken.

Mogelijkheden Tadic, Huntelaar, Van de Beek en Ziyech
Na een half uur spelen kreeg Ajax steeds meer grip op de wedstrijd. Dit leidde tot mogelijkheden voor achtereenvolgens Tadic, Huntelaar, Van de Beek en Ziyech. Tot echt grote kansen kwam de ploeg van Erik ten Hag niet.

Dit veranderde vlak voor rust. Van de Beek had zich goed vrijgelopen achter de verdediging van Dynamo Kiev en had een strakke voorzet in petto voor Huntelaar. De ervaren spits was eerder bij de bal, maar zag doelman Boyko snel op zich afstormen. Door goed keeperswerk, wist Huntelaar het leder niet in het doel te krijgen, waardoor beide ploegen doelpuntloos de rust in gingen.

Kansen in overschot, maar doelpunten blijven uit
Ajax verscheen ongewijzigd aan de tweede helft, en ging door met kansen creëren. In de 52e minuut was het dit keer Mazraoui die doelman Boyka testte. Zijn kopbal na een voorzet van Tadic ging niet genoeg richting een hoek. Enkele minuten later was Ajax opnieuw erg dichtbij. Een vrije trap van Ziyech spatte uiteen op de lat. Voor de 4e keer in 2 wedstrijden stond het aluminium een Amsterdams doelpunt in de weg.

In het laatste half uur van de wedstrijd ging Dynamo Kiev met meer spelers richting de helft van Ajax. Met voorzetten en hoge passes probeerde de ploeg van Aleksandr Khatskevich een treffer te forceren. Matthijs de Ligt wist wat hem te doen stond en wist, al koppend, meerdere voorzetten onschadelijk te maken.

Ruimschoots voldoende
Ziyech, zwervend tussen de rechterflank en de as van het veld, bleef de ruimtes voorin bestrijken. Ajax kwam via Huntelaar en diezelfde Ziyech nog enkele keren dichtbij, maar wist niet meer te scoren.

Door de 3-1 winst in het thuisduel was het doelpuntloos gelijkspel in Kiev ruim voldoende om de play-offs te overleven.