Winnend Ajax mazzelt in Venlo met primeur en 3 punten
Datum: 19-08-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zaterdagavond in extremis nieuwe averij in de Eredivisie voorkomen. Dusan Tadic benutte in de uitwedstrijd bij VVV-Venlo 2 minuten voor tijd een strafschop. Zijn rake trap vanaf 11 meter was goed voor de enige goal van de wedstrijd (0-1). Ajax speelde moeizaam, maar reisde toch met 3 punten terug naar Amsterdam. Het vizier kan op Dynamo Kiev, dat woensdag in de Johan Cruijff te gast is.

Na afloop was de VAR veelbesproken. De Ajacieden deden dat glimlachend, want zij hadden er bij hun 1e kennismaking meteen voordeel van gehad. Na 37 minuten leek Martin Samuelson de score te openen, maar een duwtje aan het adres van Nico Tagliafico brak de Noor op. Na het bestuderen van de VAR keurde Kevin Blom de 1-0 alsnog af.

Diep in de tweede helft eiste de VAR opnieuw een hoofdrol op, wederom in het voordeel van de Amsterdammers. Een duw tegen Klaas Jan Huntelaar werd aanvankelijk niet bestraft. Nadat het spel een minuut later was stil komen te liggen, raadpleegde Blom opnieuw de VAR. Hij wees vervolgens naar de stip, een buitenkansje dat Tadic niet aan zich voorbij liet gaan (0-1).

Geen mutaties
Ajax was in Venlo gestart met dezelfde 11 namen die dinsdag Standard Luik hadden verslagen. Vanwege het overtuigende spel had Erik ten Hag weinig reden tot wisselen, ook omdat zijn ploeg ditmaal het acceptabel aantal van 4 hersteldagen had.

De Ajacieden hadden zoals verwacht de overhand en creëerden een aantal 100 procent kansen in de eerste helft. De grootste was al na 7 minuten voor David Neres. De Braziliaan werd uitstekend weggestoken door Tadic, omspeelde vervolgens VVV-keeper Lars Unnerstal, maar schoof voor een leeg doel naast.

Tadic bracht een kwartier later weer een ploeggenoot in stelling, ditmaal Tagliafico. De mee opgestoomde linksback stuitte echter van dichtbij op doelman Lars Unnerstal, die steeds meer in de wedstrijd groeide. Hoewel minder groot kregen ook Noussair Mazraoui en Huntelaar nog kansen, maar de brilstand verdween voor rust niet van het scorebord.

Weer reddende Unnerstal
Dat kwam ook omdat Blom de VVV-goal in de 38e minuut alsnog afkeurde. In het tweede bedrijf zette Ajax wel aan, maar kwam het tot minder kansen dan voor rust. De grootste was voor Mazraoui, die niet als 1e Ajacied deze avond Unnerstal op zijn weg vond. Daarnaast probeerden Ziyech (2) en Tadic het vanuit de 2e lijn.

Een treffer bleef uit, waardoor Ajax net als tegen Heracles Almelo tegen duur puntenverlies leek aan te lopen. Maar de in 2e instantie toegewezen strafschop werd door Tadic verzilverd. De Serviër was daarmee goud waard voor Ajax.