Kansenregen tegen Heracles levert slechts kleine zege op
Datum: 08-04-2018  Bron: ajax.nl
Met een kleine 1-0- zege heeft Ajax zondagmiddag de 30e speelronde afgesloten. Dankzij een goal van David Neres bleef de kansenregen in elk geval niet geheel doelpuntloos.

Ajax trapte zondagmiddag af wetende dat de achterstand op PSV niet kon worden teruggebracht tot een kleinere marge dan vorige week. De Eindhovenaren hadden namelijk zaterdagavond al gewonnen bij AZ waardoor zij 10 punten voorsprong hebben op Ajax. Dat was een flinke domper op de titelaspiraties. Ook bij de fans, want in het stadion bleven veel stoeltjes leeg.

Schorsing Veltman
Bij Ajax was er 1 wijziging ten opzichte van vorige week in Groningen. Max Wöber nam de plaats in van de geschorste Joël Veltman. De overige 10 posities waren hetzelfde en de aanvoerdersband zat stevig om de arm van Matthijs de Ligt.

Ajax startte goed tegen Heracles, waarvan de eerste competitieronde nog met 2-1 was verloren. Ondanks de 5-mans defensie van de gasten combineerde de thuisploeg af en toe tot diep het Almelose strafschopgebied. Kansen leverde dat ook op. Zo schoot Donny van de Beek in de 4e minuut op de paal.

Beter lot verdiend
Ook in de 13e minuut verdiende een fraaie aanval van Ajax een beter lot. Justin Kluivert gaf voor vanaf links, Hakim Ziyech hakte door op Lasse Schöne maar doelman Castro tikte het schot uit de kruising. In de 21e minuut vond ook Neres de - in fel geel uitgeruste - doelman op zijn pad en kort daarna schoot Kluivert net over.

Rasmus Kristensen meldde zich ook met regelmaat aan de – voor hem – overkant en dat leverde in de 36e minuut bijna zijn eerste Ajax-goal op. De bal eindigde echter tegen de kruising in plaats van erin.

Het wachten was op de openingsgoal, maar die kwam er voor rust nog niet, want ook bij een vrije trap van Ziyech slaagde De Ligt erin de bal alsnog over de lat te krijgen. Heracles stelde daar weinig tegenover al vloog het schoot van Kuwas op slag van rust gevaarlijk in de buurt van het doel.

1-0 Neres
Dus moest het in de tweede helft gebeuren voor Ajax dat op dezelfde voet verder ging. Ziyech bleef op dreef met schitterende passes, maar een succesvolle afronding door zijn ploeggenoten bleef tot de 63e minuut achterwege. Pas toen rondde Neres een ‘gelepelde’ voorzet van de spelmaker uitstekend af, 1-0. Daarna had Kluivert de marge moeten verdubbelen, maar vanuit vrijstaande positie joeg hij de bal óver de kruising.

Met nog een kwartier op de klok bracht Ten Hag Siem de Jong in het veld voor Kristensen. Vijf minuten verliet ook doelpuntenmaker Neres het strijdtoneel. Noussair Mazraoui was zijn vervanger. En ook Huntelaar verliet het veld om zo de weg vrij te maken voor de rentree van Kasper Dolberg, die zijn eerste speelminuten maakte van 2018. Die 8 minuten waren tekort voor hem om weer de vreugde van een goal te voelen. Het bleef bij 1-0.

Volgende week gaat Ajax naar PSV om te zorgen dat daar het kampioensfeest in elk geval nog niet gevierd kan worden.