Ajax trakteert zichzelf op mooi verjaardagscadeau
Datum: 19-03-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zondagmiddag een mooie 118e verjaardag beleefd in Rotterdam. Het bezoekje aan Sparta leverde, mede door 4 doelpunten in de 2e helft, een 2-5-zege op voor de ploeg van Erik ten Hag. Klaas Jan Huntelaar, Lasse Schöne, Justin Kluivert en Hakim Ziyech (2) trakteerden de club op 3 punten.

Terwijl de koude wind als een onuitgenodigde gast door Het Kasteel raasde, was de basiself van Ajax hetzelfde als in het duel met sc Heerenveen (4-1). De keuze viel weer op Rasmus Kristensen als rechtsback, ten koste van Joël Veltman.

Strijdplan Sparta werpt vruchten af
Het beeld van 11 Spartanen op de eigen helft verklapte de intenties van de thuisploeg. Compact verdedigen en loeren op een foutje van Ajax was het devies. Het strijdplan van Dick Advocaat wierp het 1e kwartier zijn vruchten af, want Ajax kwam niet in zijn spel.

De Amsterdammers hadden veel balbezit, maar weinig inspiratie. De 1e grote kans kwam niet verrassend op naam van Sparta. Robert Mühren ontving, na balverlies van Kluivert, de bal in de diepte. Zijn volley belandde echter op de handen van Andre Onana. De 1e waarschuwing aan het adres van Ajax was een feit.

Openingstreffer Kramer
De strijd ontvlamde rond de 30e minuut. Michiel Kramer zette zijn ploeg met een kopbal verdiend op een 1-0-voorsprong. Terwijl de Sparta-fans in hun handen klapten, was daar direct na de aftrap Huntelaar. De 34-jarige spits tikte een goede pass van David Neres in het open doel: 1-1.

Ajax dacht kort voor rust aan de haal te gaan met de voorsprong. Maximilian Wöber meldde zich voor het doel, zag Huntelaar zijn kopbal gestopt worden, en schoot de rebound raak. Dennis Higler zette echter een streep door zijn treffer vanwege vermeend buitenspel.

Specialist Schöne!
Een vrije trap links van het strafschopgebied... Dat betekent 1 ding: Lasse Schöne. De Deense specialist toonde ook op het Kasteel zijn succesformule. Hij dirigeerde de bal fantastisch naar de kruising: 1-2 in de 53e minuut. De doelpuntenmaker voegde zich met deze treffer in het rijtje van Neres, Huntelaar en Donny van de Beek. Zij staan allen op dubbele cijfers dit Eredivisie-seizoen.

Het zorgde voor inspiratie en vleugels bij de Ajacieden. Waar in de 1e helft weinig lukte, zo bleek in het 2e bedrijf alles mogelijk. Kluivert kon een fraaie actie van Van de Beek bekronen met 1-3, waarna Ziyech ook van zich liet horen. De Marrokaanse spelmaker krulde de 1-4 op heerlijke wijze achter Jannik Huth. De versnelling van de Ajacieden ging te snel voor Spartaanse begrippen.

Kers op de taart
Ten Hag voerde 2 wissels door bij zijn ploeg. Siem de Jong kwam voor Neres en Joël Veltman verving Kristensen. Geen invaller, maar Ziyech maakte het Ajax-feest compleet. Met een fraaie vrije trap zorgde hij voor de kers op de verjaardagstaart. Dat Sparta-middenvelder Ryan Sanusi zijn kunstje in de 90e minuut herhaalde, mocht de pret niet drukken: 2-5.

De 3 punten gingen mee in de bus naar Amsterdam, waar het vanwege het interlandvoetbal rustiger wordt de komende week. Ajax’ volgende stop staat gepland op 1 april. Dan reist de nummer 2 van de Eredivisie af naar FC Groningen.