Ajax verzuimt door gelijkspel druk op te voeren
Datum: 25-02-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft verzuimd de druk op PSV op te voeren. In het lunchduel met ADO Den Haag bleven de Ajacieden steken op 0-0. Dani de Wit maakte zijn debuut.

Trainer Erik ten Hag kon in het thuisduel met ADO Den Haag niet vasthouden aan zijn gewenste basiself. Klaas Jan Huntelaar en Lasse Schöne haakten geblesseerd af. Ten Hag verving zijn ervaren krachten door jongeling Carel Eiting en routinier Siem de Jong. Op de bank was er ook een nieuw gezicht: De Wit nam voor het eerst plaats op de reservebank van Ajax 1.

Ajax kwam in deze speelronde eerder in actie dan PSV en kon bij winst op 2 punten van de koploper komen en zo de druk flink opvoeren.

Ziyech strooit met maatballen
Hakim Ziyech nam Ajax vanaf de aftrap bij de hand. De spelverdeler strooide met maatballen op David Neres en Justin Kluivert. Succes hadden die passes in de eerste helft niet, want verder dan schoten op doel van Kluivert en Tagliafico kwam Ajax in de openingsfase niet. ADO wierp een geelgroene muur op waar Ajax enigszins onrustig van werd.

Vlam in de pan
Een kleine 10 minuten voor rust sloeg ineens de vlam in de pan aan de zijkant. Van Boekel floot voor een overtreding van Tagliafico en gelijk kwam ADO in protest en spurtte ook Onana uit zijn doel. Reden voor de scheidsrechter om 3x geel te trekken. Tagliafico voor de overtreding en Onana en Trevor David hield hij verantwoordelijk voor het opstootje.

Net daarvoor had Ziyech Siem de Jong vrij voor Zwinkels gezet. Maar de gelegenheidspits kwam net te kort om de bal succesvol te verlengen. Het bleef daardoor 0-0 bij rust en moest het echte vuurwerk in de tweede helft komen.

Voor de 10e keer dit seizoen moest Ajax na rust de brilstand van het bord spelen. Slechts 2x lukte het niet na een doelpuntloze eerste helft alsnog de wedstrijd naar zich toe trekken. Maar al in de 50e minuut was het bijna raak. Frenkie de Jong liep uitstekend door op een dieptepass van Ziyech, maar kopte hij net naast het doel.

Het werd steeds moeilijker voor Ajax om een gaatje te vinden in het hechte verdedigingscollectief van ADO, dat zich steeds verder ingroef, maar er af en toe ook heel gevaarlijk uitkwam. Maar na een uur oogde ADO wat vermoeider en leek Ajax de Haagse achilleshiel te hebben gevonden. Met een kopbal op de paal van Siem de Jong, een bal net naast gekruld door Ziyech en een vlammend schot van Frenkie de Jong kwamen de Amsterdammers steeds dichter bij een doelpunt.

Bal wilde er niet in
In de slotfase kreeg Mateo Cassierra de kans om de ban te breken als vervanger van Siem de Jong. En met nog 6 minuten te gaan maakte De Wit zijn debuut in Ajax 1 als vervanger van Eiting. Amin Younes verving Kluivert.

Het moest nu gebeuren, want anders zou PSV achteroverleunend aan de topper in de Kuip tegen Feyenoord kunnen beginnen. In blessuretijd was Ajax nog heel dicht bij, maar de bal wilde er niet in. Ajax verspeelde 2 belangrijke punten in de strijd om het landskampioenschap.