Ajax is FC Twente nu wel de baas
Datum: 11-02-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zondagmiddag FC Twente wél op de knieën gekregen. Na een 3-3 in Enschede en een bekeruitschakeling eerder dit seizoen won de ploeg van Erik ten Hag nipt met 2-1. Een strafschop van Lasse Schöne was uiteindelijk goed voor de 3 punten.

Ajax startte onder het toeziend oog van onder andere Davy Klaassen zeer overtuigend tegen FC Twente. In het 1e half uur hadden de Amsterdammers, bij wie Matthijs de Ligt na een schorsing terugkeerde in de vertrouwde 11, de formatie van de geschorste trainer Gert-Jan Verbeek volledig in zijn greep. De ene vloeiende combinatie na de andere rolde over de grasmat.

Alleen mooiste aanval succesvol
Helaas was alleen de mooiste aanval goed voor een doelpunt. Dat was al in de 3e minuut: Justin Kluivert zette de aanval op, passte naar David Neres, die vervolgens Van de Beek vond. De middenvelder legde de bal voor waar de doorgelopen Kluivert Drommel kon passeren: 1-0. Zijn 6e Eredivisiegoal van het seizoen alweer.

Van de Beek mist precisie
Twee minuten later had Van de Beek de 2-0 op zijn schoen. Een gekraakt schot van Matthijs de Ligt kwam voor zijn voeten, maar hij mikte te hoog. Weer een minuut later legde Ziyech de bal panklaar voor Van de Beek maar nu vond hij Joël Drommel op zijn pad.

Oppassen geblazen
Omdat Ajax continu in de vooruit stond, bleef het oppassen voor de omschakeling van FC Twente. Zeker het laatste kwartier van de eerste helft riep Ajax het onheil een beetje over zich af, net als in de 2 eerdere ontmoetingen dit seizoen met de Tukkers (3-3 en uitschakeling in de beker).

Heel Ajax hoopte op eenzelfde start van de tweede helft als die van de eerste. Maar zover kwam het niet. Het was Twente dat het beste van het spel had. Tighadouini profiteerde in de 48e minuut bijna van 2 letterlijke uitglijders van Frenkie de Jong. Maar gelukkig eindigde het schot in handen van Onana. En een kleine 10 minuten later maakte de Ajax-goalie een schot van Tom Boere onschadelijk in de korte hoek.

Twente komt terug tot 1-1
Ten Hag had genoeg gezien en bracht Rasmus Kristensen voor Neres. Dat betekende in praktijk dat Frenkie de Jong naar het middenveld verhuisde en Ziyech op de flank kwam te staan. In de 66e minuut ging Veltman onder een lange bal van Drommel door, kon Boere verder en hij legde klaar voor Tighadouini. Voor de volkomen vrijstaande middenvelder een koud kunstje de 1-1 binnen te werken.

Schöne benut penalty
Ajax moest het beste uit zichzelf te komen om het duel weer naar zich toe trekken. Daarbij kreeg het hulp van Twente. In de 71e minuut ging Ziyech over de knie. Scheidsrechter Gözübüyük wees gedecideerd naar de stip. Van 11 meter bracht Schöne Ajax weer aan de leiding, 2-1.

Met nog een kleine 10 minuten op de klok keerde Amin Younes terug binnen de lijnen van de Amsterdam ArenA. Het werd een bloedstollende slotfase waarin Twente zeer gevaarlijk was. Met Max Wöber de laatste 2 minuten voor Van de Beek trok Ajax de overwinning toch over de streep.