Ziyech laat voeten spreken: 3 punten voor Ajax
Datum: 08-02-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft de uitwedstrijd tegen Roda JC met 2-4 gewonnen. Het team van Erik ten Hag keek tegen een vroege achterstand aan, maar goals van Donny van de Beek, Hakim Ziyech en Klaas Jan Huntelaar (2) waren genoeg voor de 3 punten. Met name het doelpunt van Ziyech was er een om niet snel te vergeten.

Erik ten Hag had het hem op het hart gedrukt: laat je voeten spreken. Hij zag dat zijn sterspeler de laatste weken ongelofelijk veel arbeid in zijn vrije trap had gestopt. Dat was waar het om ging, om voetbal, om goals. De rest moest hij proberen van zich af te laten glijden.

En dat was precies wat Hakim Ziyech deed woensdagavond in Kerkrade. Met een verwoestend schot in de 25e minuut toverde hij de 1-2 binnen. Kleine schijnbeweging naar links en bam! Onhoudbaar voor doelman Hidde Jurjus, Ajax op voorsprong.

Roda goed uit startblokken
En die voorsprong was verdiend voor de Ajacieden, die nog zo ongelukkig aan de wedstrijd waren begonnen. Waar Erik ten Hag in zijn eerste 3 duels als Ajax-coach steeds vasthield aan dezelfde 11, moest hij tegen Roda JC noodgedwongen ingrijpen. Matthijs de Ligt was geschorst en zijn logische vervanger Max Wöber geblesseerd.

Hierdoor maakte Rasmus Kristensen zijn debuut als Ajacied. De jonge Deen had zijn 1e momenten in het rood-wit ongetwijfeld anders voorgesteld, want al in minuut 2 kwam Roda op 1-0. Een voorzet van rechts werd door de complete Ajax-defensie verkeerd ingeschat, waarna Simon Gustafson raak schoot.

9e treffer voor Van de Beek
Er werd vrij snel orde op zaken gesteld. In de 11e minuut maakte Donny van de Beek zijn 9e seizoenstreffer na een mooie aanval over links via Justin Kluivert en Nico Tagliafico. Ajax was in die fase oppermachtig en Ziyech tilde de stand met zijn prachtige uithaal naar 1-2.

Gezien de krachtsverhouding op dat moment leek Ajax de voorsprong verder uit te gaan bouwen, maar Roda kreeg vlak voor rust nog de beste kans op een goal. Een prachtige uithaal van Tsiy William Ndenge werd echter uitstekend gekeerd door Andre Onana.

Huntelaar scoort fraai
Zonder te sprankelen bleef Ajax het duel controleren. Pas de laatste 20 minuten werd het publiek weer wakker geschud. Klaas Jan Huntelaar maakte in de 74e minuut de 1-3. Hij liet zich inzakken, zette zelf een aanval op, kreeg de bal uiteindelijk via Donny van de Beek terug, omspeelde Jurjus en schoot raak. Roda sloeg via Jorn Vancamp vrij snel terug, maar The Hunter stelde in de 82e minuut de zege veilig. Hij schoot binnen op aangeven van Tagliafico.