Ajax naar plichtmatige zege op NAC Breda
Datum: 04-02-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft in een koude Amsterdam ArenA het publiek niet kunnen verwarmen. Tegen NAC Breda, dat uit nog met 0-8 was vernederd, wonnen de Amsterdammers met 3-1. Na een 0-1-achterstand sleepten Donny van de Beek, David Neres en Hakim Ziyech de punten binnen. Voor Noussair Mazraoui was het wel een mooie middag. Hij mocht zijn debuut maken.

Voorafgaande aan Ajax – NAC waren er genoeg heuglijke feiten te vieren. Coach Erik ten Hag was vrijdag jarig geweest, Max Wöber vierde deze dag zijn 20e verjaardag, Joël Veltman werd deze week vader en dan stonden Lasse Schöne en Siem de Jong nog voor een mijlpaal in hun carrière: voor de Deen was deze editie van Ajax – NAC zijn 300e eredivisieduel en als De Jong minuten zou maken kon hij het 200e eredivisieduel bijschrijven. Ook Klaas Jan Huntelaar speelde een jubileumduel zijn, na 135 duels in de Eerste Divisie was deze wedstrijd zijn 165e in de Eredivisie.

Hoge verwachtingen
Tel daarbij op dat Ajax in het uitduel NAC met 0-8 verpulverde, dat er gewonnen moest worden omdat PSV zaterdagavond de voorsprong naar 10 punten had uitgebouwd en de verwachtingen konden huizenhoog worden opgeschroefd.

Waarschuwing in de wind geslagen
Maar die verwachtingen werden allerminst ingelost. Wel was het allerprilste begin voor de thuisploeg: Veltman gaf een puntgave voorzet, die door Huntelaar niet gecontroleerd kon worden. Een minuut later lukte dat de spits ook niet na een wervelende actie van Justin Kluivert op links. Maar ook NAC liet zich niet onbetuigd in de openingsfase. Giovanni Korte werd weggestoken maar stuitte op Andre Onana. Ajax was gewaarschuwd maar kwam pal daarna toch op achterstand. Thierry Ambrose aarzelde in de 6e minuut niet en schoot de 1e NAC-treffer van 2018 binnen: 1-0.

Voor rust trekt Ajax duel naar zich toe
Daarna probeerde Ajax de teugels in handen te krijgen, maar de beste kans volgde pas in de 23e minuut. NAC kreeg de bal niet weg en Huntelaar kon uithalen. Doelman Mark Birighitti had mazzel dat de bal onder hem bleef liggen. Twee minuten later was het wel raak. Donny van de Beek kopte vogelvrij de 1-1 tegen de touwen. Ajax zette NAC met de rug tegen de muur. Aanvallen golfden richting Birighitti en in de 39e minuut troefde Neres na een imponerende solo zijn opponent af en vond de vrije hoek van het doel, 2-1.

In de tweede helft bracht Ajax aanvankelijk niet heel veel. Tot in de 55e minuut Huntelaar met een subtiele stift net naast schoot. De Amsterdammers gaven NAC Breda echter meer lucht dan in de eerste helft en de gasten inhaleerden dankbaar. Met een 2-1-tussenstand was dat voor de supporters geen rustgevende situatie.

Debuut Mazraoui
In de slotfase probeerde Ten Hag met 2 wissels voor wat meer elán te zorgen. In de 72e minuut kwam de jarige Job Wöber binnen de lijnen voor jubilaris Schöne en 5 minuten later mocht ook Siem de Jong aantreden voor zijn 200e Eredivisieduel en gunde Ten Hag Noussair Mazraoui zijn debuut. Hij zag van dichtbij Ziyech uit een vrijetrap de eindstand op 3-1 bepalen.