Geen goals bij terugkeer Ten Hag in Utrecht
Datum: 28-01-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft aan het uitduel met FC Utrecht slechts 1 punt overgehouden. De terugkeer van trainer Erik ten Hag in de Galgenwaard ging niet gepaard met goals. Het stevige duel eindigde zoals het begon: 0-0.

In zijn 2e optreden als hoofdcoach van Ajax kreeg Erik ten Hag opnieuw een saillante wedstrijd voorgeschoteld. Hij debuteerde vorige week met winst in de Klassieker en moest in zijn eerste uitduel uitgerekend tegen de club waar hij vandaan kwam. In de wetenschap dat hij eerder dit seizoen met Utrecht Ajax in eigen huis had verslagen, moest hij dat nu met Ajax in Utrecht doen. Anders zou het gat met PSV groeien tot 8 punten.

Passie gaat over in stevige strijd
Dat er iets anders werd verlangd dan goed voetbal, was snel duidelijk. De speelvloer in stadion Galgenwaard was zo matig dat soepel combinatiespel nauwelijks mogelijk was. Met een flinke dosis passie trokken beide teams ten strijde. Die passie ging echter geleidelijk over in duel met heel veel overtredingen. De hefstigste was van Lukas Görtler die keihard doorging op Nico Tagliafico en er met een gele kaart goed vanaf kwam. Als wisselspeler kon hij in blessuretijd alsnog vertrekken toen hij een 2e gele kaart kreeg na een schermutseling met Kluivert.

Geen bovenmatige inspanning voor keepers
Ajax leek de score te openen in de 12e minuut, maar Klaas Jan Huntelaar stond een halve meter buitenspel waardoor de goal niet door ging. Veel meer kansen kreeg Ajax niet in de eerste helft (alleen schoten van Neres en Ziyech die een makkelijke prooi waren voor Jensen) en ook Andre Onana hoefde zich niet bovenmatig in te spannen.

Dat moest hij snel na rust wel. Een schot van Labyad huppelde met aardige snelheid naar de verre hoek maar de Kameroener tikte de bal uit zijn doel. Ook Ajax kwam rap tot een kans via David Neres, maar 3 Utrechters in zijn nek waren hem te machtig. Het spel golfde de tweede helft op en neer waarbij geen van de ploegen een duidelijk overwicht had. Onana moest wel iets vaker handelend optreden dan zijn opponent.

Kansrijke laatste fase
Ajax kreeg 10 minuten voor tijd uit een vrije trap een goede mogelijkheid op de openingstreffer. Ziyech vond helaas opnieuw Jensen op zijn pad. Uit de corner kopte Huntelaar snoeihard naast. En een paar minuten was er een onvervalste scrimmage, maar Kluivert vond het doel net niet.

Met het wegtikken van de minuten groeide de spanning. Ajax - dat met dezelfde spelers de wedstrijd eindigde als het was begonnen - wist dat het zich geen puntenverlies kon permitteren. Schöne had nog een geweldige vrijetrap in petto die Jensen aanvankelijk liet glippen maar net voor de lijn weer in zijn handen pakte.

Het bleef bij 0-0 waardoor de achterstand op PSV groeide tot 7 punten. Volgende week speelt Ajax thuis tegen NAC.