Ajax met speels gemak naar tweede Klassieker-zege
Datum: 21-01-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft het debuut van trainer Erik ten Hag en linksback Nico Tagliafico zondag opgeluisterd met een overtuigende zege op aartsrivaal Feyenoord. De Klassieker eindigde in de Amsterdam ArenA in 2-0. Na een vlakke eerste helft sloeg Ajax direct na rust toe. Donny van de Beek opende de score, vlot gevolgd door de 2-0 van Klaas Jan Huntelaar.

Door de 2e Klassieker-zege van het seizoen lijkt er definitief een streep te kunnen door Feyenoord in de titelrace. Ajax, de nummer 2 van de Eredivisie, heeft nu 12 punten meer dan de Rotterdammers, die nog wel een wedstrijd tegoed hebben. De Ajacieden naderden koploper PSV tot op 2 punten. De Brabanders komen later vandaag nog in actie bij Heracles Almelo.

Kopie van 3 maanden geleden
De eerste helft toonde overeenkomsten met de heenwedstrijd van 22 oktober. Zo’n 3 maanden geleden ging er voor rust ook het nodige mis. Toen werd de wedstrijd vooral gekenmerkt door strijd, overtredingen en gele kaarten. Zo geschiedde ook bij Ajax’ hervatting van de competitie.

Ajax had het overwicht en veelvuldig de bal, maar kwam lange tijd vooral tot 'halve kansen'. De 1e echt grote mogelijkheid was zelfs voor Feyenoord. Doelman Andre Onana redde echter katachtig op een kopbal van de vrijstaande Steven Berghuis. Ajax liet zich op slag van rust ook nog tweemaal gelden: David Neres werd in buitenspelpositie teruggevlagd, terwijl even later een inzet vanuit een voorzet vanaf rechts van de lijn werd gehaald.

Gevaar vanaf de flanken
De tweede helft bood beduidend meer vuurwerk. Ajax begon veel scherper en schoot uit de startblokken. De beloning volgde al snel in de vorm van 2 goals, beide voorbereid door een vleugelverdediger. Eerst liet Tagliafico zich voorin gelden. Zijn voorzet werd door een Rotterdams been getoucheerd en kwam precies in de loop van Van de Beek terecht. De middenvelder faalde niet oog in oog met goalie Brad Jones.

De Australische doelman moest in de 53e minuut weer het antwoord schuldig blijven op een flitsende aanval over de zijkant. Hakim Ziyech bediende Joël Veltman, die vervolgens langs Tyrell Malacia snelde. De assist was op maat en bood Huntelaar de gelegenheid zijn 7e goal van het seizoen te maken.

Rode prent Jørgensen
Ajax zat op rozen, maar geraakte na 60 minuten nog meer in een zetel. Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen kreeg zijn 2e gele kaart na een wilde tackle op Veltman. De strijd was daarmee definitief gelopen. Ajax wenste zijn publiek nog te belonen met een extra doelpunt, maar slaagde ondanks diverse gevaarlijke momenten niet in die opzet. Een pleister op de wonde was het geenszins.

NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken
Brobbey: Kenneth heeft goed geluisterd
Drie commissarissen kondigen vertrek aan
Van t Schip over Feyenoord, de fitheid en FC Twente-thuis

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  S.B.V. Excelsior

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20