Kluivert grote man in ruime thuiszege op Roda JC
Datum: 26-11-2017  Bron: ajax.nl
Voor rust matig en in de 2e helft beduidend beter en soepeler. Dat was in een notendop de samenvatting van hoe Ajax voor de dag kwam tegen Roda JC. De Limburgers hadden halverwege het gevoel dat er wellicht wat te halen viel in de Amsterdam ArenA, maar werden in de 2e helft een illusie armer gemaakt: 5-1. Justin Kluivert was met 3 treffers de grote man. Ook Kasper Dolberg en Donny van de Beek waren trefzeker.

Trainer Marcel Keizer had zijn elftal noodgedwongen op 2 plekken moeten aanpassen. Nick Viergever en Daley Sinkgraven waren door blessures niet inzetbaar. Het betekende het basisdebuut voor rechtsback Deyovaisio Zeefuik. Op de linkerflank speelde Max Wöber.

Het publiek ging er even goed voor zitten, maar Ajax wist zijn fans de 1e helft niet te trakteren. Sterker nog, de Ajacieden speelden zeer stroperig en leken zelfs met een achterstand te gaan rusten. Kluivert tekende echter in extremis voor de gelijkmaker.

Loon naar werken voor Kluivert
Roda was na ruim een halfuur spelen aan de leiding gekomen, via een kopbal van Christian Kum. Ajax stelde er alleen een grote kans voor Kluivert tegenover. De aanvaller werd afgestopt, net op het moment dat hij de trekker wilde overhalen. In de blessuretijd van de 1e helft kreeg Kluivert alsnog loon naar werken. Na een prachtige combinatie met Ziyech haalde hij diagonaal uit.

Keizer greep tijdens de rust in. Hij bracht een middenvelder (Frenkie de Jong) voor een verdediger (Zeefuik). Na wat opstartproblemen begon het vervolgens na een kwartier te draaien. De Amsterdamse opleving begon met een kans voor Dolberg, die bediend werd door Ziyech, maar zijn volley recht op doelman Jurjus vuurde.

Publiekswissel
Een minuut later was het alsnog raak voor de Deen, op aangeven van David Neres. Vrijwel direct deed Ajax opnieuw zaken. Kluivert zorgde voor het hoogtepunt van de middag door met een kiezelhard schot Jurjus van grote afstand te passeren: 3-1.

Nadat Van de Beek voor de 4-1 had gezorgd, zette Kluivert zichzelf nogmaals in de etalage. Hij maakte in de 85e minuut zijn 3e goal van de middag en kreeg even later een publiekswissel.