Thuisnederlaag tegen Utrecht hard gelag voor Ajax
Datum: 06-11-2017  Bron: ajax.nl
Ajax is zondag tegen een dure nederlaag aangelopen. In de Amsterdam ArenA werd met 1-2 verloren van FC Utrecht. Zakaria Labyad was met 2 goals van grote waarde voor de bezoekers. Tussen de bedrijven door zorgde Nick Viergever voor de gelijkmaker, maar die treffer bleek uiteindelijk niets waard.

De verliespartij was een hard gelag voor de Ajacieden, die na 5 opeenvolgende zeges aan de betere hand leken. Door de nederlaag kan het gat met koploper PSV later vandaag oplopen tot 8 punten.

Het is bijna elke week een publieke discussie: hoe ziet de basisopstelling van Ajax eruit? Met name de spitspositie is altijd veelbesproken. Ditmaal koos Keizer ervoor om Dolberg het vertrouwen te geven, ten koste van Klaas Jan Huntelaar. De 2 speelden in de vorige wedstrijd, uit bij Willem ll, nog samen vanwege de blessure van Amin Younes. De Duitser was ditmaal gewoon weer van de partij. Daarnaast verkoos Keizer Siem de Jong boven Donny van de Beek.

Uitstel van executie
De wijzigingen sorteerden weinig effect. Utrecht begon scherper aan de wedstrijd en toonde zich binnen een minuut al tweemaal dreigend. Ajax ontsnapte aan de openingstreffer, maar het bleek uitstel van executie. In de 6e minuut werd Gyrano Kerk weggestuurd. De Utrecht-aanvaller behield het overzicht en bediende Labyad, die in 2e instantie wist binnen te werken: 0-1.

Het was een domper voor Ajax, dat op zoek ging naar oplossingen, maar wist die lange tijd niet te vinden. Verder dan wat wapenfeiten kwam de thuisploeg niet.

Verdedigingsproductie
Toch volgde vlak voor rust alsnog de bevrijding, met dank aan de defensie. De 1-1 was namelijk een echte verdedigingsproductie. Joël Veltman bracht de bal de Utrecht-zestien in, waarna Matthijs de Ligt het kopduel won en daarmee Viergever in stelling bracht. De linkspoot schatte het werk van zijn collega’s op waarde in en rondde af: 1-1.

Ajax wilde erop en erover, maar ondervond ook na rust flinke weerstand van Utrecht. De bezoekers kregen al vlot een kans om opnieuw op voorsprong te komen. Andre Onana redde echter voortreffelijk op een vlammende volley van Kerk. Ajax hervatte het spel snel en kreeg aan de overzijde ook een dot van een kans. Dolberg bood Younes een bijna niet te missen mogelijkheid, maar de linksbuiten miste ‘m toch.

Bij Utrecht speelde overigens een oude bekende mee: Urby Emanuelson. De linkspoot die Ajax’ jeugdopleiding doorliep en vervolgens jarenlang in het eerste elftal speelde. Emanuelson had bij zijn terugkeer in de Amsterdam ArenA bijna een assist achter zijn naam gekregen, ware het niet dat Labyad zijn voorzet op de paal kopte.

Het mag niet baten
In een poging de wedstrijd een impuls te geven wisselde Keizer gedurende de tweede helft 3 keer. Eerst kwamen Frenkie de Jong en Daley Sinkgraven voor Lasse Schöne en Max Wöber. Dertien minuten voor tijd verving Donny van de Beek Siem de Jong.

Het mocht allemaal niet baten. Ajax had weliswaar veel balbezit, maar echt gevaarlijk werd het zelden. Toen Labyad 6 minuten voor tijd voor de 1-2 zorgde, viel de ArenA stil. Daar kon ook een afstandsschot van Ziyech op de lat niets aan veranderen.