Ajax zegeviert ruim in Klassieker
Datum: 22-10-2017  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zondag met ruime cijfers de Klassieker gewonnen. Het werd in de Rotterdamse Kuip 1-4 voor de Ajacieden. Na een doelpuntloos 1e bedrijf ging het na rust hard. De Amsterdamse productie werd verzorgd door Klaas Jan Huntelaar, Kasper Dolberg (2) en Siem de Jong. David Neres was met 3 assists de grote man.

Hoewel de uitslag wellicht anders doet vermoeden, was het geen geheel zorgeloze middag voor de Ajacieden. Vlak voor de gelijkmaker van Jens Toornstra stopte Andre Onana nog een strafschop van Nicolai Jørgensen. Door de zege blijft Ajax in het spoor van PSV, dat eerder vandaag van Heracles Almelo won. Het verschil blijft 5 punten.

Geen mutaties
Ajax won zijn laatste 2 wedstrijden met 4-0, uit bij sc Heerenveen en thuis tegen Sparta, en dus was er voor Marcel Keizer weinig aanleiding om wijzigingen door te voeren. Niet alleen de wedstrijdselectie, maar ook de basiself was precies hetzelfde als 8 dagen eerder tegen Sparta.

Aanvalsleider van Ajax was wederom Huntelaar. De spits noteerde ook het 1e wapenfeitje van de wedstrijd. Zijn schuiver ontbeerde echter de kracht en snelheid om doelman Brad Jones te verontrusten.

Vooral veel overtredingen en gele kaarten
De opmaat tot een spectaculaire 1e helft bleek het niet. Een fraaie actie van Neres die op de achterlijn directe tegenstander Haps uitspeelde, bleek een uitzondering. Beide ploegen grossierden in balverlies. Overtredingen en gele kaarten waren er in overdaad, maar kansen nauwelijks.

Eigenlijk kreeg zowel Ajax als Feyenoord er voor rust 1. De eerste was voor de Ajacieden. Amin Younes werd aan de linkerkant van het strafschopgebied vrijgespeeld en kapte zich vervolgens vrij. Maar doelman Jones kreeg de poging wederom recht op zich af. Vijf minuten voor rust liet Feyenoord zich voor het eerst gelden. Een vrije trap van Toornstra werd verlengd door Nicolai Jørgensen, maar Onana redde katachtig. Het was het 1e serieuze (weer)werk voor de Kameroense doelman.

Wedstrijd ontbrandt na rust
De 2e helft bood veel meer vuurwerk. De wedstrijd kwam definitief los. In de 49e minuut kreeg Ajax de Kuip stil met een schitterende goal. Neres bediende Huntelaar, die wel raad wist met het voorbereidende werk. Zijn schot belandde schitterend in de verre bovenhoek: 0-1.

Lang kon Ajax niet genieten van de voorsprong. Al was er nog even uitstel van executie. In de 57e minuut ging de bal op de stip na een overtreding van De Ligt op Haps. Onana stopte vervolgens de strafschop van Jørgensen, maar moest even later alsnog de bal uit zijn doel vissen. Na onnodig balverlies in de opbouw van De Ligt belandde de bal bij Toornstra, die net als Huntelaar het leer in de kruising liet ploffen.

Ajax wankelde een korte fase en mocht zich gelukkig prijzen dat het niet op achterstand kwam. Jørgensen kreeg een grote kans, maar opnieuw stak Onana een stokje voor een treffer van de Deen. Even later raakte Tonny Vilhena met een hard schot de buitenkant van de paal.

Spetterende eindfase
Door het uitblijven van een 2e tegentreffer kreeg Ajax de mogelijkheid om zich op te richten. Met effect. Twintig minuten voor tijd namen de Ajacieden opnieuw de leiding. Wederom met een hoofdrol voor Neres. De Braziliaan werd in een moeilijke hoek gedreven, maar vond desondanks knap Dolberg. De zojuist ingevallen Deen wist wel raad met Neres' goede voorbereidende werk en was doeltreffend bij 1 van zijn eerste balcontacten: 1-2.

Hetzelfde recept, een combinatie tussen Neres en Dolberg, had even later tot de beslissing van de wedstrijd kunnen leiden. Ditmaal wist Dolberg de trekker niet over te halen. Toch kwam de 3e assist van Neres er alsnog en wederom kon een invaller profiteren. Siem de Jong, net als Dolberg op het moment van scoren pas kort ingevallen, verschalkte Jones: 1-3.

Dolberg maakte vervolgens met zijn 2e goal van de middag het Amsterdamse feest compleet.