Ajax krijgt hulp uit Spartaanse hoek en wint ruim
Datum: 15-10-2017  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zaterdagavond met ruime cijfers afgerekend met Sparta Rotterdam. Het spel van de thuisploeg was niet altijd spectaculair, maar met wat hulp van de tegenstander kwam er een mooie 4-0 op het scorebord. 2 eigen doelpunten en treffers van David Neres en Hakim Ziyech zorgden voor een eenvoudige zege.

De avond begon met een indrukwekkend eerbetoon aan Eberhard van der Laan. De Amsterdam ArenA toonde met 1 minuut applaus aan hoe ontzettend geliefd de burgemeester was. Daarnaast sierde een bos bloemen een stoel op de Koninklijke Loge. ‘Aanvoerder van Amsterdam’, viel te lezen op de ingelijste aanvoerdersband.

Marcel Keizer voerde, ten opzichte van het gewonnen uitduel met Heerenveen (0-2), geen wijzigingen door in zijn basisopstelling. Max Wöber en Matthijs de Ligt vormden het centrale duo, terwijl David Neres en Klaas Jan Huntelaar de voorkeur genoten boven Justin Kluivert en Kasper Dolberg.

Jubilaris Huntelaar
Voor Huntelaar was het duel zijn 100ste voor Ajax in de Eredivisie. De 34-jarige spits liet binnen 5 minuten flitsen zien waarom coaches hem blijven opstellen. Hij loerde slim op kansen, doorzag een te korte terugspeelbal op Sparta-goalie Roy Kortsmit en kwam bijna tot scoren. Maar de openingstreffer bleef uit, mede door een te korte lob van de jubilaris.

Ajax had moeite om het overwicht uit te drukken in noemenswaardige kansen. Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Lasse Schöne probeerden de aanvallers te bereiken, maar dit bleek een lastige opgave. Vlotte combinaties op het middenveld liepen stroever zodra het vijandelijk doel in de buurt kwam. Een vogelvrije kopbal van Matthijs de Ligt bleek het hoogtepunt in het 1ste half uur.

Hulp uit onverwachte hoek
Het moeizame spel van Ajax zorgde voor een brutale houding bij de Spartanen. De bezoekers stichtten via Deroy Duarte het eerste gevaar. Hij zag dat zijn knappe hakbal werd weggewerkt door Joël Veltman. Even later zorgde Loris Brogno voor een grabbelende André Onana. Het scoringsprobleem van Sparta kwam de Amsterdammers goed uit...

De Ajacieden kregen vlak voor rust hulp uit onverwachte hoek. Ryan Sanusi werkte een indraaiende hoekschop van Lasse Schöne in zijn eigen doel. Geen grote vreugde, maar een moment van overleg tussen Schöne en Hakim Ziyech vertelde het verhaal; het voetbal moest beter in de tweede helft.

Rotterdams vizier op scherp
Het overleg na de goal, en de bespreking in de rust, had voorzichtig zijn uitwerking op het aanvalsspel van Ajax. Het 2e doelpunt hing een periode in de lucht, maar Donny van de Beek (schot), Wöber (kopbal) en Huntelaar (1-op-1) hadden het vizier niet op scherp staan.

Wat de Ajacieden niet lukte, dat lukte de Rotterdammers wel; scoren bij Sparta-doelman Kortsmit. Sherel Floranus zorgde voor het 2e eigen doelpunt van de bezoekers. De verdediger rende mee met Neres, zag de voorzet op Huntelaar komen, en werkte de bal tegen zijn eigen touwen: 2-0. Het ongeloof was groot, terwijl Neres en Huntelaar voorzichtig het feestje vierden.

Het échte feestje van Ajax
Het échte feestje van Neres volgde in de 73ste minuut. De rappe Braziliaan werd de diepte ingestuurd, tikte de bal iets naar de buitenkant en haalde verwoestend uit in de korte hoek. Eindelijk was daar de Ajax-treffer waar het publiek op zat te wachten. De rechtsbuiten rende naar met een brede glimlach naar het publiek om samen de treffer te vieren.

Ajax stevende af op een eenvoudige zege. De goed spelende Hakim Ziyech toonde zich ongenaakbaar en zorgde vlak na de 3-0 ook nog voor de 4-0. Zijn afstandsschot, dat van richting werd veranderd door de rug van Amin Younes, paste perfect in het spelbeeld van de wedstrijd.

Zat dan alles mee met Ajax? Helaas niet voor Kasper Dolberg. De ingevallen aanvaller miste in de blessuretijd zijn strafschop, die versierd werd door Amin Younes. Het was een klein smetje op een verder goede avond voor Marcel Keizer en co. Een mooie voorbereiding op de Klassieker van volgende week.