Huntelaar en Ziyech bezorgen Ajax zege op PEC
Datum: 09-09-2017  Bron: ajax.nl
Dankzij een fraai openings – en slotoffensief heeft Ajax PEC Zwolle op de eerste nederlaag van het seizoen getrakteerd. Goals van Klaas Jan Huntelaar (2x) en Hakim Ziyech leverden een 3-0-zege op.

Ajax, spelend met rouwbanden ter nagedachtenis aan de recent overleden oud-Ajacied Piet Ouderland, trof deze zaterdagavond in eigen huis het verrassend hoog geklasseerde PEC Zwolle. Na drie speelronden had de ploeg van oud-Ajacied John van 't Schip 7 punten, eentje meer dan Ajax. Dat was goed voor de derde plek in de Eredivisie. Trainer Marcel Keizer vond zijn ploeg drie plaatsen lager terug.

Na het interlandweekeinde had Keizer zijn opties overwogen en gekozen voor de tandem Klaas Jan Huntelaar en Kasper Dolberg. Dat ging - ten opzichte van de laatste Eredivisiewedstrijd tegen VVV-Venlo – ten koste van Frenkie de Jong. David Neres nam de positie over van Vaclav Cerny.

Sublieme openingsgoal
Na een korte fase van wennen aan Ajax-kant, opende de thuisploeg al in de zesde minuut de score. Met een weergaloze balaaname stuurde David Neres Bram van Polen het bos in. De Braziliaan gaf voor en Huntelaar bekroonde de prachtige aanval op een sublieme manier: met een hakballetje achter het standbeen maakte hij de 1-0.

Ajax was gelijk los en zette de ene flitsende combinatie na de andere op. Een vlammend schot van Dolberg vloog net over, een kopbal van Matthijs de Ligt na een vrije trap van Ziyech kreeg niet het gewenste vervolg en Dolberg werkte onder verdedigende druk van Kingsley Ehizibue een voorzet van Neres naast. Dat alles in het eerste kwartier.

Flair en finesse kwijt
Daarna raakte Ajax langzaam maar zeker de flair en finesse helemaal kwijt. Ze bleven weliswaar af en toe gevaarlijk, maar nadat Onana in de 23ste minuut gestrekt naar de hoek moest, verzandde Ajax op onbegrijpelijke wijze, want het begin was zo fraai geweest. Maar daar was in de rest van de eerste helft niets meer van terug te zien. De Ajacieden leverden de bal op het middenveld eenvoudig in, begrepen elkaar niet meer en had het geluk dat PEC Zwolle ook geen topavond beleefde.

In de rust had trainer Keizer de tijd zijn ploeg weer op de rails te krijgen. Consequenties voor de opstelling had het mindere spel (nog) niet. Vlijmscherp schoot Ajax evenmin uit de startblokken, want het was Piotr Parzyszek die namens Zwolle de eerste kans kreeg. Pas in de 53ste minuut moest Boer weer aan het werk. De oud-Ajacied, die gelijk Mickey van der Hart uit de basis werkte, bokste een inzet van Ziyech uit zijn doel.

Ingrepen Keizer
In de 63ste minuut greep Keizer in. Hij bracht Frenkie de Jong en Justin Kluivert voor Kasper Dolberg en David Neres. Hopelijk kreeg Ajax daarmee wat flair terug van de openingsfase. In elk geval versierde Kluivert al snel een strafschop. Ziyech ontfermde zich over de bal maar zag oud-teamgenoot Boer de inzet keren.

Bevrijding
De bevrijding kwam in de 71e minuut. Eindelijk liep de aanval gestroomlijnd. Younes stuurde de scherp staande Huntelaar weg. Die vond Kluivert op rechts. De invaller gaf snel voor waar Ziyech de bal netjes binnen tikte, 2-0. Bijna volgde drie minuten later de 3-0. Weer stuurde Younes Huntelaar de diepte in. Die stiftte over Boer, maar helaas ook over het doel. De topschutter aller tijden in de ArenA prikte er twee minuten voor tijd echter toch nog één bij waardoor de marge toch nog ruim uitviel, 3-0.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Brobbey haakt geblesseerd af voor Oranje
Kroes begonnen als algemeen directeur bij Ajax
Gözübüyük scheidsrechter bij Sparta - Ajax
Balende Akpom: Heel frustrerend
Hato: Villa was in elk opzicht beter dan ons

Volgende wedstrijd

PEC Zwolle  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20