Ajax tankt vertrouwen met zege op Groningen
Datum: 20-08-2017  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zondagmiddag op overtuigende wijze de eerste overwinning van het seizoen geboekt. De ploeg van Marcel Keizer was in de Amsterdam ArenA duidelijk een maat te groot voor FC Groningen: 3-1. Doelpunten van Klaas Jan Huntelaar, Hakim Ziyech en Lasse Schöne zorgden voor de broodnodige drie punten in de Eredivisie.

Marcel Keizer bracht ten opzichte van het thuisduel met Rosenborg BK (0-1), vier wijzigingen aan in zijn basisopstelling. Belangrijkste afwezige was Amin Younes, die vanwege ziekte niet in actie kwam. Zijn honneurs op de linkerflank werden waargenomen door Vaclav Cerny. Ook Frenkie de Jong, Huntelaar en Justin Kluivert konden rekenen op een plek in de basis.

Hunkering naar 3 punten
De hunkering naar drie punten was groot bij Ajax. De stroeve seizoensstart, met vier duels zonder zege, moest van een positieve impuls worden voorzien. De start van de wedstrijd was veelbelovend en de Ajacieden begonnen de wedstrijd als herboren.

De grote aanjager van het gevaar was de 19-jarige Cerny. De Tsjechische aanvaller liet zich gelden met fijne acties en diepgang. Oók de goede verstandhouding met linksachter Mitchell Dijks wierp bijna zijn vruchten af. Gevaarlijke momenten speelden zich af voor het Groningse doel, maar tot een doelpunt kwam het nog niet.

Jubilarissen belangrijk
De Groningers, die veel moeite hadden met de hoge druk van de Amsterdammers, kregen door het uitblijven van het doelpunt iets meer lucht. De aanvalsstorm van Ajax nam af en het spel golfde op en neer, waarbij schoten van Lars Veldwijk (redding Onana) en Hakim Ziyech (paal) zorgden voor de grootste dreiging.

De speldenprikjes van Groningen werkten motiverend voor de Ajacieden, die het tempo vlak voor rust opschroefden. Met succes, want in 38ste minuut werd de ban gebroken door Huntelaar, die zijn 150ste Eredivisieduel speelde. De 34-jarige spits werd via een strakke voorzet uitstekend bediend door Hakim Ziyech, waarna hij met een feilloze kopbal zorgde voor de bevrijdende 1-0.

Jacht op meer
Het spelbeeld van de tweede helft bleef hetzelfde; Ajax behield de controle, bleef aanvallen en hoopte een tweede treffer toe te voegen op het scorebord. Ziyech nam deze eervolle klus op zich en zorgde, op aangeven van Cerny, met een laag schot voor de 2-0. Het leverde de spelmaker zijn 50e Eredivisie-treffer uit zijn carrière op.

Ajax leek af te stevenen op een eenvoudige zege, maar daar werkte Groningen-aanvaller Oussama Idrissi niet aan mee. De invaller maakte een fraaie actie vanaf links en zorgde met een magistraal schot voor de aansluitingstreffer. Eén kwartier voor tijd was spanning weer voelbaar in de Amsterdam ArenA. Invaller Lasse Schöne maakte met een steenhard schot definitief een einde aan alle onzekerheid: 3-1.

Cruciaal duel met Rosenborg
De overwinning zorgt voor vertrouwen bij de Ajacieden, die zich donderdag kunnen opmaken voor een cruciaal duel met Rosenborg BK. Keizer en co moeten in Noorwegen een 0-1-nederlaag zien weg te poetsen om plaatsing voor de groepsfase van de Europa League veilig te stellen.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken
Brobbey: Kenneth heeft goed geluisterd
Drie commissarissen kondigen vertrek aan
Van t Schip over Feyenoord, de fitheid en FC Twente-thuis
Diant Ramaj voorlopig uitgeschakeld

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  S.B.V. Excelsior

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20