Ajax trapt competitie af met nederlaag in Almelo
Datum: 12-08-2017  Bron: ajax.nl
Ajax is de Eredivisie zaterdagavond teleurstellend begonnen. Op bezoek bij Heracles Almelo werd met 2-1 verloren. Na de openingstreffer van Hakim Ziyech wist de thuisploeg de zege op te eisen door doelpunten van Paul Gladon en Brandley Kuwas.

Voorafgaand aan het treffen in Almelo viel met name het ontbreken van Davinson Sánchez in de wedstrijdselectie op. Trainer Marcel Keizer achtte de mandekker niet 100% gefocust en besloot geen beroep op hem te doen. Nick Viergever nam de plaats in het hart van de defensie over van de Colombiaan. Mitchell Dijks vulde op zijn beurt de linksbackpositie in.

Het spelbeeld in de openingsfase was eenzijdig. Ajax drukte Heracles terug op eigen helft en de thuisploeg loerde op de counter. Ziyech loste het eerste schot van de wedstrijd, maar Heracles-doelman Bram Castro zag de poging van de Marokkaan over zijlen. De thuisploeg beantwoordde met schoten van Kuwas en Brahim Darri. Na deze momenten nam Ajax het heft nadrukkelijker in handen.

Castro voorkomt Ajax-treffer
Donny van de Beek bestookte Castro in korte tijd tweemaal met uitstekende schoten. De Belg ranselde beide pogingen van de Ajacied echter uit zijn doel. Een paar tellen voor rust stoomde Dijks het strafschopgebied van de thuisploeg binnen, maar ook de linksback vond Castro op zijn weg. Dijks liet vijf minuten na rust opnieuw van zich spreken, de lage schuiver van de Ajacied strandde op de doelpaal.

Ziyech breekt de ban
In de 56ste minuut volgde voor Ajax de beloning voor het overheersende spe. Na een fraaie individuele actie van Amin Younes kon Ziyech vrij uithalen. De middenvelder aarzelde geen moment en ramde de bal snoeihard in de touwen. Na de voorsprong liet Ajax na om door te drukken en de Heraclieden zagen kans om zich terug te knokken in de wedstrijd. Na een voorzet van Kuwas was Paul Gladon de defensie van Ajax te vlug af. Van dichtbij wist de spits Onana te verschalken.

De gelijkmaker zorgde voor zelfvertrouwen bij de thuisploeg en schoten van Kuwas en Van Ooijen stelden Onana op de proef. Aan de andere kant luidde Younes het slotoffensief van Ajax in met een strak schot in de hoek, opnieuw bracht Castro redding.

Het was Kuwas die in de 82ste minuut het duel besliste. De buitenspeler dribbelde ver naar binnen en klopte Onana met een gekruld schot in de hoek. In de zoektocht naar een punt nam Ajax de nodige aanvallende risico’s.

Dit leverde twee grote mogelijkheden op voor invaller Klaas Jan Huntelaar, maar het mocht niet zo zijn voor de spits. Een valse start voor de Amsterdammers in Almelo was het gevolg. Donderdag krijgt de ploeg van Marcel Keizer kans op revanche als het thuis gaat strijden tegen Rosenborg in de play-offs van de UEFA Europa League.