Mooie uitgangspositie Ajax na gelijkspel in Nice
Datum: 26-07-2017  Bron: ajax.nl
Ajax heeft woensdagavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen OGC Nice. In de eerste wedstrijd van de derde kwalificatieronde voor de UEFA Champions League scoorde uitgerekend Donny van de Beek, de grootste kameraad van Abdelhak Nouri binnen de selectie, het belangrijke uitdoelpunt. Volgende week wacht de return in Amsterdam.

In de eerste wedstrijd van het seizoen waren de belangen voor Ajax gelijk torenhoog. In Nice moesten de Ajacieden zich een goede uitgangspositie zien te verschaffen om zich te kunnen plaatsen voor de play-offs van de UEFA Champions League. Volgende week in de ArenA moet dan plaatsing daarvoor worden afgedwongen.

StayStrongAppie
OGC Nice wilde Ajax steun betuigen na het drama met Abdelhak Nouri en speelde tijdens de warming-up in #StayStrongAppie-shirtjes. Toen de omroeper de fans daarover inlichtte, klonk er een gepast applaus vanaf de tribune. Daarna moest, hoe moeilijk wellicht ook, de volle focus van Ajax op de wedstrijd.

Verwachte basiselftal
De debuterende trainer Marcel Keizer startte met het verwachte elftal. Andre Onana stond, weliswaar zonder in de voorbereiding ook maar een minuut gekeept te hebben, op doel. Met Veltman, Sánchez, De Ligt en Viergever zag de achterhoede er eveneens vertrouwd uit en op het middenveld verving Donny van de Beek de getransfereerde aanvoerder Davy Klaassen en voorin was Justin Kluivert de vervanger van de eveneens vertrokken Bertrand Traoré. Verder de 'normale' namen: Hakim Ziyech, Lasse Schöne, Kasper Dolberg en Amin Younes. Waarbij het voor de Deense middenvelder een mooie mijlpaal was. Hij speelde zijn 200ste wedstrijd.

Na een fantastisch seizoen in de UEFA Europa League, dat eindigde met een verloren finale in Stockholm, wil Ajax dit seizoen op het hoogste Europese niveau uitkomen. Met Nice als opponent, was – zo werd gedacht en gezegd – de zwaarst mogelijke tegenstander getroffen.

De wedstrijd ontspon zich zoals Keizer op de persconferentie al zei te verwachten. Ajax mocht het spel maken en Nice wachtte op een foutje om razendsnel de voorwaartsen Mario Balotelli of Bassem Srafri in stelling te brengen. De mooiste acties uit het eerste kwartier waren in een aanval te bewonderen. Kluivert draaide zich fantastisch weg aan de zijkant en Ziyech poortte zijn direct tegenstander op heerlijke wijze. Helaas strandde de aanval, waarna Nice snel omschakelde.

1-0 Nice
In de 32ste minuut kwam Ajax op achterstand. Nick Viergever liet zich simpel uitspelen door Jean Michaël Seri. Diens voorzet kon eenvoudig worden binnen gejaagd door Mario Balotelli: 1-0. Daarna kwam Ajax er in de eerste helft nauwelijks nog aan te pas. Nice was veel gevaarlijker en kwam vooral via hun rechterflank er vaak overheen. Gelukkig bleef de schade tot rust beperkt tot een tegengoal.

Uitgerekend Donny
In de tweede helft had Ajax de opgelopen achterstand verrassend snel gerepareerd. Uitgerekend Donny van de Beek, opgegroeid vanaf de jongste jeugd met Abdelhak Nouri bij Ajax, scoorde vanaf links de o-zo-belangrijke uittreffer: 1-1. Doelman Cardinale, niet bepaald klemvast de hele wedstrijd, bokste de bal zo voor de voeten van de nieuwe nummer zes. Die aarzelde niet en scoorde.

Daarna had Nice lange tijd nodig om zich te herstellen van die klap. Ajax had weer veel balbezit, maar aanvankelijk leidde dat niet tot kansen. Justin Kluivert werd gewisseld voor David Neres en Matthijs de Ligt en Lasse Schöne liepen tegen gele kaarten aan. Een teken dat Nice weer wat dreigender werd. Maar de strijdlust was enorm bij de Amsterdammers, die zoals eerder deze week al op de trainingen voor elkaar door het vuur gingen. In de 71ste minuut was Ajax tóch nog dichtbij de 1-2. Van de Beek slingerde de bal voor en Davinson Sánchez kopte via de vingertoppen van Cardinale op de lat.

In de tachtigste minuut holde een supporter van Nice het veld op toen Ajax in de aanval was. De man was snel overmeester waarna de wedstrijd verder kon met een scheidsrechterbal. In de slotfase leek Nice door alle energie heen en kreeg Ajax via de voor Lasse Schöne ingevallen Frenkie de Jong nog een enorme mogelijkheid op de winnende treffer. Dit keer redde Cardinale wederom.

Plotseling nieuwe kracht
In de extra tijd vond de thuisploeg plotseling weer kracht voor een slotoffensief, was een aantal keer dicht bij de 2-1 maar bleek ongelukkig in de afronding. Het bleef 1-1 en daardoor Ajax met een gunstig resultaat richting de return gaat.