Ajax verliest hoofdwedstrijd in Lyon
Datum: 19-07-2017  Bron: ajax.nl
De hoofdmacht van Ajax heeft dinsdagavond de tweede oefenwedstrijd van de dag tegen Olympique Lyon verloren. De Fransen zegevierden voor eigen publiek met 2-0 en namen zodoende een klein beetje revanche voor de verloren halve finale van de UEFA Europa League een aantal maanden geleden.


Voor Ajax was het een weinig succesvolle generale repetitie. Over een week keren de Ajacieden terug op Franse bodem, dan voor de heenwedstrijd van de derde voorronde van de Champions League tegen Olympique Nice. Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden. Iedereen bij Ajax verkeert in rouwstemming vanwege Abdelhak Nouri. Maar hoe wrang en zwaar ook, het voetballeven gaat door. Trainer Marcel Keizer hoopte in Lyon vertrouwen te tanken, ter voorbereiding op de eerste krachtmeting van het seizoen.

Gelijkenissen met eerste wedstrijd
De eerste helft had veel weg van het eerste oefenduel tussen Olympique Lyon en Ajax, waarbij grotendeels reserves en jonge talenten in actie kwamen. Net als eerder op de dag deelden de gastheren de eerste helft de lakens uit. Eigenlijk kwam Ajax er niet echt aan te pas.

Lyon kwam in de twaalfde minuut op voorsprong door een eigen doelpunt van Nick Viergever, die een strakke voorzet vanaf links onfortuinlijk achter Benjamin van Leer werkte. Het was een ongelukkig moment, maar vervolgens mochten de Ajacieden niet klagen hoe een aantal penibele situaties in de Amsterdamse zestien afliep. Van Leer redde knap op een poging van dichtbij van Amine Gouiri en een indraaiende vrije trap van Memphis Depay. Daarnaast liet ook Nabil Fekir een grote kans onbenut én raakte hij de lat.

Ajax beperkte zich tot een tweetal gevaarlijke uitbraken, beide keren via Donny van de Beek. De middenvelder wist in kansrijke positie echter niet tot scoren te komen.

Opleving in de tweede helft
Na rust kwam Ajax beter voor de dag, in lijn met wat er eerder op de dag ook gebeurde, al kwam het ditmaal niet tot uitdrukking op het scorebord. Halverwege de tweede helft volgde er een fase met stevige druk op Lyon. Het leidde tot een aantal gevaarlijke momenten, waarbij het afstandsschot van Hakim Ziyech het meest dreigend was. Doelman Lopes redde met veel moeite. Verder mikte Ziyech nog een keer net naast het Lyon-doel en kwam de mee opgekomen Davinson Sánchez net niet tot afdrukken in kansrijke positie.

Even later, dertien minuten voor tijd, viel de beslissing. Lyon brak uit over rechts en Gouiri werkte van dichtbij binnen: 2-0. Onverdiend kon de Franse goal niet worden genoemd. Voor de goede fase van Ajax kreeg Lyon een aantal riante kansen, waarbij Clément Grenier voor de tweede keer deze wedstrijd namens Lyon de lat raakte.

In de slotfase was Ajax nog tot tweemaal toe dichtbij een aansluitingstreffer. Een afstandsschot van Van de Beek verdween net naast de roos, en Kasper Dolberg wist een afgemeten voorzet van invaller Noa Lang met het hoofd niet op waarde te schatten.

Lees ook Lyon op valreep naast Ajax in eerste oefenduel of bekijk De highlights Jong Olympique Lyon - Ajax
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken
Brobbey: Kenneth heeft goed geluisterd
Drie commissarissen kondigen vertrek aan
Van t Schip over Feyenoord, de fitheid en FC Twente-thuis
Diant Ramaj voorlopig uitgeschakeld

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  S.B.V. Excelsior

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20