Ajax na zenuwslopende ontknoping naar finale Europa League
Datum: 11-05-2017  Bron: ajax.nl
Ajax deed zijn fans met een verhoogde hartslag geen plezier. Op bezoek bij Olympique Lyon volgde opnieuw een zenuwslopend uitduel in de Europa League. Maar na een tweede helft van nagelbijten en peentjes zweten mochten de handen omhoog. Met het hart in de keel en bijtend op het tandvlees bereikte Ajax de finale van de Europa League! Een absolute topprestatie.


Wie dacht alles gehad te hebben na de zenuwslopende ontknoping bij Schalke 04 kwam bedrogen uit. Ook in Frankrijk moest Ajax na een sublieme heenwedstrijd vol in de ankers en dreigde een verlenging. Maar met tien man – Nick Viergever kreeg vijf minuten voor tijd rood – wist Ajax een vierde tegentreffer te voorkomen. Lyon won met 3-1 en dat was niet voldoende om de 4-1-nederlaag uit Amsterdam weg te poetsen.

Enorme euforie
En dus volgde net als in Gelsenkirchen en groot Amsterdam volksfeest voor het uitvak. De handen van het thuispubliek gingen omhoog voor een sterk optreden van Lyon, maar het viel in het niet bij de euforie bij de Ajacieden. Ajax staat na 21 jaar weer in een Europese finale en iedereen mocht het weten.

Peter Bosz had zijn elftal ten opzichte van de gewonnen thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (4-0) op liefst zeven plaatsen gewijzigd, maar dat zei niet zoveel, eigenlijk vrijwel niets. In het bewuste competitieduel hadden veel basisklanten rust gekregen. De opstelling van de heenwedstrijd tegen Lyon was het echte vergelijkingsmateriaal. Op basis van die wedstrijd waren Joël Veltman en Viergever de enige 'nieuwelingen'. Het tweetal zat vorige week nog een schorsing uit.

Sfeervol Parc Olympique Lyonnais
Ajax won het eerste duel in de Amsterdam ArenA overtuigend met 4-1 en dus waren de Fransen tot een antwoord verplicht. Olympique Lyon was daartoe ook wel voornemens, dat moet gezegd. Kosten noch moeite waren gespaard om er een sfeervol geheel van te maken. Er werd een aantal fraaie sfeeracties opgetuigd, en de overenthousiaste speaker probeerde – waar mogelijk – het publiek verder op te zwepen.

De eerste tien minuten volgde het beeld dat het thuispubliek wenste en menigeen ook had verwacht. Een fel beginnend Lyon en een ietwat onrustig Ajax. Het bleken vooral opstartproblemen, want toen de stroperige openingsfase – zonder grote kansen voor Lyon overigens – was overleefd, rechtte Ajax de rug. Het vervolg van de eerste helft mocht ronduit indrukwekkend heten.

Ajax vooral gevaarlijk over links
Het begon eigenlijk met de kans van Dolberg, na goed voorbereidend werk van Klaassen. De Deen weigerde toen al de trekker over te halen, maar het eerste moment van dreiging gaf Ajax zienderogen vertrouwen. Zeker toen er in de daaropvolgende minuten nog een aantal volgden. Een lobje van Younes belandde echter op het dak van het doel, terwijl Ziyech doorkomend over links weigerde breed te leggen en voor eigen succes ging.

De verdiende voorsprong voor Ajax volgde in de 27e minuut alsnog. Zoals bij vrijwel al het gevaar kwamen de Amsterdammers over links door. Younes zette vervolgens Dolberg 1-op-1. De Deen verschalkte uit een moeilijke hoek vervolgens van Anthony Lopes met een leep stiftje: 0-1.

Die goal leek een mokerslag voor Lyon. Het thuispubliek viel stil en tot ongenoegen van de Fransen bleef Ajax de regie voeren. Gezien de enorme overmacht op dat moment, had niemand kunnen bevroeden dat Lyon met een voorsprong ging rusten, maar het gebeurde wel.

Niet verwachte ommekeer
Een minuut voor rust kreeg Lyon een strafschop, na een overtreding van Matthijs de Ligt op Lacazette. De in de basis teruggekeerde vedette van Lyon nam de elfmetertrap zelf en stuurde Andre Onana naar de verkeerde hoek. Een minuut later tikte Lacazette na een strakke voorzet vanaf rechts ook de 2-1 binnen en was de verrassing compleet.

De tweede helft begon identiek aan de eerste, met dien verstande dat Lyon ditmaal niet na tien minuten als een kaartenhuis in elkaar stortte. De thuisploeg dook een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Onana op, maar tot opluchting van iedereen met een voorliefde voor Ajax bleef de 3-1 aanvankelijk uit. Dat mocht gezien de enorme kansen van Lyon een klein wondertje heten, al had Ajax ook zomaar kunnen scoren. Donny van de Beek raakte de lat en Kasper Dolberg kopte net over.

De 3-1 viel negen minuten voor tijd alsnog, via Ghezzai, en leidde een hels Frans offensief en eenrichtingsverkeer richting de goal van Onana in. Toen Viergever er met twee keer geel van af moest, werd de opdracht er nog moeilijker op. Maar ondanks grote Franse druk hield Ajax stand. En dus werd het definitief. Ajax gaat naar Stockholm toe en treft daar Manchester United in de finale.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken
Brobbey: Kenneth heeft goed geluisterd
Drie commissarissen kondigen vertrek aan
Van t Schip over Feyenoord, de fitheid en FC Twente-thuis
Diant Ramaj voorlopig uitgeschakeld

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  S.B.V. Excelsior

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20