Ajax mag toch weer hopen na vrijwel perfecte middag
Datum: 08-05-2017  Bron: ajax.nl
Wat aanvankelijk een wedstrijd om het veiligstellen van de tweede plaats leek te worden, draaide uiteindelijk uit op een doldrieste middag. Niet zozeer vanwege de uitslag bij Ajax – Go Ahead Eagles. De 4-0-zege was conform de verwachtingen en verhoudingen op het veld. Maar wat iedereen met een Ajax-hart uitzinnig van vreugde maakte, waren de berichten uit Rotterdam. Feyenoord verloor zijn kampioensduel met 3-0 bij Excelsior. De titelstrijd wordt op de laatste speeldag beslist!

Ajax staat een hele interessante week te wachten. De Ajacieden spelen donderdag de return in Lyon, Met de 4-1-overwinning uit de heenwedstrijd op zak ligt een finaleplaats in de Europa League voor het grijpen. Daarnaast is Ajax dus weer kansrijk voor de landstitel. Feyenoord heeft met een voorsprong nog de beste papieren, maar de grote vraag is hoe de Rotterdammers de mokerslag tegen Excelsior verwerken. Feyenoord speelt op de slotdag thuis tegen Heracles Almelo, Ajax gaat op bezoek bij Willem II.

Treurnis in Deventer
Tegenover de Amsterdamse euforie stond de teleurstelling bij Go Ahead. De club uit Deventer is door de nederlaag officieel gedegradeerd. Ajax zag PSV gelijkspelen en is daardoor verzekerd van de tweede plaats en dus plaatsing voor de voorrondes van de Champions League. Maar de Ajacieden hebben wat betreft een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van het miljoenenbal nog twee ijzers in het vuur.

Peter Bosz had vooraf al aangekondigd mogelijk de nodige spelers rust te gaan geven. De coach vindt zijn selectie zo breed en kwaliteitsrijk dat hij het aan zou durven om elf anderen op te stellen. Zover kwam het niet, al mochten de zeven mutaties die Bosz doorvoerde best ingrijpend worden genoemd. Ten opzichte van de gewonnen thuiswedstrijd tegen Olympique Lyon (4-1) bleven alleen Andre Onana, Jairo Riedewald, Davy Klaassen en Kasper Dolberg staan.

Een van de nieuwelingen aan Amsterdamse zijde kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd. David Neres mikte een afgemeten voorzet van Justin Kluivert echter over het doel van Theo Zwarthoed. De goalie van Go Ahead kon even later opnieuw opgelucht adem halen toen Abdelhak Nouri zich vrij speelde, maar net naast de roos mikte.

Fraaie assist Neres
Na 24 minuten volgde de voorsprong alsnog. Kluivert ving een afvallende bal buiten het strafschopgebied op en verschalkte Zwarthoed met een droge schuiver. Vijf minuten later werd de score verdubbeld. Het was Dolberg die de treffer op zijn naam kreeg, maar de goal kon voor een groot deel op het conto van Neres worden geschreven. De Braziliaan soleerde langs drie Go Ahead-spelers en lanceerde vervolgens op maat Dolberg. De Deen schoof via het lichaam van Joey Suk de 2-0 binnen.

Vrijwel op identieke wijze stelde Neres later in de eerste helft Nouri in staat om te scoren, maar Zwarthoed voorkwam de eerste treffer van de bedrijvige middenvelder in de Eredivisie. Zo was het vooral Ajax dat de klok sloeg, maar ook Go Ahead liet zich niet onbetuigd. De bezoekers braken een aantal keer dreigend uit, met als gevaarlijkste moment de goal van Antonia. De oud-Ajacied zag zijn treffer echter afgekeurd worden vanwege hinderlijk buitenspel van Sam Hendriks, eveneens een aanvaller met een verleden op sportcomplex de Toekomst.

Na de rust bleef aanvoerder Davy Klaassen in de kleedkamer achter. Hij werd vervangen door Frenkie de Jong, die niet lang nodig had om zich te onderscheiden. Koud drie minuten in het veld kopte hij zijn eerste goal voor Ajax 1 binnen. Het was éénrichtingsverkeer richting het doel van Go Ahead, maar eerst Kluivert en vervolgens Dolberg lieten dé kans op 4-0 onbenut.

Fans kunnen hun ogen niet geloven
Op gegeven moment verdween de focus van de Ajax-fans op de wedstrijd. Dat kwam door de berichten die uit Rotterdam doorsijpelden. In de eerste twintig minuten na rust was Excelsior op een 3-0-voorsprong gekomen. De Ajax-fans konden hun ogen niet geloven. Zou de 34e landstitel dan alsnog in de Amsterdamse prijzenkast gaan komen?

Tijd om euforisch te zijn, hadden de spelers op het veld niet. De Ajacieden wensten de score op te voeren, omdat het doelsaldo mogelijk nog een rol gaat spelen. Ajax kreeg nog voldoende kansen, maar alleen invaller Mateo Cassierra was doeltreffend. Dat was het enige puntje van kritiek op een verder perfecte middag. De score had eigenlijk hoger moeten uitvallen.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Henderson is er de komende drie wedstrijden niet bij
Brobbey haakt geblesseerd af voor Oranje
Kroes begonnen als algemeen directeur bij Ajax
Gözübüyük scheidsrechter bij Sparta - Ajax
Balende Akpom: Heel frustrerend

Volgende wedstrijd

PEC Zwolle  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20