Titel lijkt buiten bereik van Ajax na deceptie bij PSV
Datum: 24-04-2017  Bron: ajax.nl
Drie dagen na de slijtageslag tegen Schalke 04 leed Ajax een kostbare nederlaag tegen PSV: 1-0. Jürgen Locadia velde zondag het vonnis over de Amsterdammers. Met de nederlaag lijkt Ajax slechts nog theoretisch kans te maken op de landstitel. Met nog 2 wedstrijden te gaan, staat koploper Feyenoord 4 punten voor.

Werd het afhaken of bijblijven, na de topper in Eindhoven tegen PSV? Het duel in de Lichtstad sloot vrijwel naadloos aan op Feyenoords uitbeurt bij bekerfinalist Vitesse. De Ajacieden startten de wedstrijd in het Philips Stadion met de wetenschap dat de koploper zijn uitwedstrijd met een 2-0-overwinning had afgesloten. Om 16:45 uur was de opdracht dan ook glashelder: de achterstand op Feyenoord moest (opnieuw) worden teruggebracht tot een enkel punt.

Hoe had Ajax uitduel met Schalke 04 verteerd?
Het was vooraf de vraag hoe de Ajacieden de heroïsche slijtageslag tegen Schalke 04 in de UEFA Europa League hadden verteerd. De Amsterdammers maakten nauwelijks drie dagen na de wederopstanding in Gelsenkirchen een vermoeide indruk. Het bereiken van de halve finales van de UEFA Europa had blijkbaar toch zijn fysieke en mentale tol geëist van de ploeg van Peter Bosz.

De Ajax-trainer liet zijn ploeg aantreden met zowel Bertrand Traoré als Kasper Dolberg als startende aanvallers. De huurling van Chelsea uit Burkina Faso begon op rechts, de Deen was Ajax’ startende spits.

Locadia schiet vrijetrap loepzuiver voorbij Onana
Zonder zelf écht uit te blinken, bemachtigde PSV in de 25ste minuut een voorsprong. Tien minuten nadat Hakim Ziyech zijn (en Ajax’) vrijetrap in de PSV-muur zag smoren, sloeg Jürgen Locadia wél zijn slag uit een vrijetrap. De flankaanvaller schoot de bal vanaf riante afstand (24,5 meter) loepzuiver voorbij Andre Onana.

De druk nam na de achterstand nóg verder toe voor de Bosz-brigade. Opnieuw Ziyech (ditmaal keerde Jeroen Zoet zijn vrijetrap) en Lasse Schöne (afzwaaier) ondernamen dappere pogingen, maar hielpen hun club niet aan een gelijkmaker.

Ook uitvallen Traoré domper
De goal van Locadia was niet de enige tegenvaller in de eerste 45 minuten. Ook het voortijdige uitvallen van Traoré was een domper. De rechteraanvaller maakte al in de openingsfase een aangeslagen, of in elk geval niet volledig fitte indruk. In de 43ste minuut kon de Afrikaan écht niet meer verder. Justin Kluivert was zijn vervanger. Halverwege de rommelige topper wisselde Bosz nog een keer. Amin Younes bleef achter in het kleedlokaal; David Neres was zijn vervanger.

De Braziliaan was vijf minuten na zijn entree direct gevaarlijk. Neres pikte een snelle ingooi op van Joël Veltman en kegelde de bal maar net aan naast. Weer tien minuten later zag Schöne zijn schuiver naast het doel van Zoet verdwijnen.

Het was een fase in de wedstrijd die werd ontsierd door meerdere afgestoken rookbommen. Een dikke rookwalm trok over een deel van het Philips Stadion. Niet alleen wat de tussenstand betrof, pakten zich donkere wolken samen boven de Ajacieden…

Ajax herpakte zich desondanks dapper
De gasten herpakten zich een halfuur voor tijd desondanks dapper. Met de invallers Kluivert en Neres als voorname aanjagers, drong Ajax nog even fel aan. Ook het (slot)offensief leverde de bezoekers niet het gewenste resultaat. Davy Klaassen was de gevaarlijkste Ajacied; zijn schot zeilde rakelings over. Aan een nederlaag bleek uiteindelijk niet te ontkomen.

De nederlaag van zijn naaste belager, maakte van Feyenoord de onbetwistbare winnaar van speelronde 32. De Rotterdammers vergrootten de voorsprong tot 4 punten. Feyenoord kan de langverwachte en vurig gehoopte titel, over twee weken veiligstellen in eigen stad, tegen Excelsior.

Na de uitwedstrijd krijgen de Rotterdammers nog een herkansing in De Kuip tegen Heracles. Ajax moet zich nationaal richten op de tweede plek. PSV is nu genaderd tot 3 punten. Mei is daarbij de maand waarin de Ajacieden geschiedenis kunnen schrijven in de Europa League.