Tiental Ajax op heroïsche wijze naar halve finale Europa League
Datum: 20-04-2017  Bron: ajax.nl
Ajax heeft donderdagavond op heroïsche wijze de halve finale van de UEFA Europa League bereikt. De Ajacieden keken in de verlenging tegen een 3-0-achterstand aan, stonden met tien man, maar wisten via goals van Nick Viergever en Amin Younes toch door te gaan: 3-2. Na afloop ontvouwde zich in de Veltins ArenA een spontaan Amsterdams volksfeest.

Alle aanwezigen in de uitverkochte Schalke-thuishaven werden door een achtbaan van emoties geleid. De thuisploeg leidde na de reguliere speeltijd met 2-0 tegen een tiental Ajacieden en leken met de 3-0 na 101 minuten de genadeklap uit te delen. Maar Ajax herrees uit geslagen positie en bereikte voor het eerst in twintig jaar de halve finale van een Europees toernooi. Vrijdag wordt bij de loting in Nyon duidelijk wie de volgende tegenstander wordt.

Mutaties in de voorhoede van Ajax
Trainer Peter Bosz had twee wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het gewonnen thuisduel tegen Heerenveen (5-1). Beide in de aanvalslinie. Justin Kluivert en Bertrand Traoré kregen zondag nog rust, maar waren in Gelsenkirchen weer in de basisopstelling opgenomen. Dat ging ten koste van David Neres en Kasper Dolberg. Met name de invulling van de spitspositie (Dolberg of Traoré) was vooraf veelbesproken.

De Ajacieden hadden een heet avondje en offensief beginnend Schalke ingecalculeerd. Zo geschiedde ook. Gesteund door het fanatieke thuispubliek schoot Schalke 04 werkelijk uit de startblokken. Binnen twee minuten was de nummer elf van de Bundesliga al tweemaal gevaarlijk voor de goal van Andre Onana opgedoken. Met name bij de inzet van Max Meyer op de paal haalde de Kameroener en iedereen met een Ajax-hart opgelucht adem.

De thuisploeg opnieuw met het initiatief
Ajax werd het eerste kwartier een beetje overrompeld door de energieke thuisploeg. Het was min of meer vergelijkbaar met het grote overwicht dat de Ajacieden vorige week gedurende negentig minuten hadden. De moeizame openingsfase werd echter overleefd en dat was het sein voor Ajax om zich langzamerhand in de wedstrijd te vechten. Weliswaar kreeg Leon Goretzka nog een kans – al besloot de Duitser veel te snel te schieten – maar het initiatief kwam in Amsterdamse handen terecht.

Halverwege de eerste helft werd Ajax voor het eerst gevaarlijk. Een omhaal van Nick Viergever had misschien wel een fraaier lot verdiend, maar belandde in de handen van Ralf Fährmann, de uitblinker van de heenwedstrijd aan de kant van Schalke. Na een halfuur spelen dacht Ajax alsnog op voorsprong te zijn gekomen, maar de treffer van Traoré werd afgekeurd wegens buitenspel.

Schalke moest terug, maar met de rust in aantocht leefde de thuisploeg toch weer iets op. Het leidde niet tot grote kansen, maar iets van het vuur van de beginfase leek weer terug bij de thuisploeg. Toch was Ajax het meest dreigend, maar uitbraken van Younes (schot geblokt) en Ziyech (schot ver naast) werden niet optimaal onbenut.

Onana toch verder in de tweede helft
Tijdens de rust leek het doorgaan van Onana onzeker. De goalie werd op het veld behandeld, strompelde naar de kant, maar kon uiteindelijk toch verder. De goalie zag zijn ploeg de eerste minuten nog goed beginnen en Lasse Schöne uit een vrije trap de vuisten van Fährmann testen.

Niemand had op dat moment kunnen vermoeden dat de wedstrijd even later op zijn kop zou staan, maar het gebeurde wel. Schalke sloeg tussen de 52e en 54 minuut tweemaal toe. Eerst werd Ajax op de counter verrast en schoot Goretzka via de handen van Onana de openingstreffer binnen. Even later brak Schalke over links door en kon Guido Burgstaller afdrukken na een slim overstapje van Klaas-Jan Huntelaar. De oud-Ajacied was direct na de 1-0 in de ploeg gekomen.

Zo was de goede uitgangspositie voor Ajax als sneeuw voor de zon verdwenen en rook Schalke bloed. Bosz reageerde door Dolberg voor Kluivert te brengen en na 71 minuten ook Donny van de Beek voor Schöne.

Voor Ajax leek het vechten om de verlenging te halen. Die opdracht werd opeens een stuk moeilijker toen Veltman tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart kreeg en de Ajacieden dus met tien verder moesten.

Ajax flikt het onmogelijke
Huntelaar had in de blessuretijd het lot van zijn oude club kunnen bezegelen, maar Onana haalde een rebound net voor zijn voeten weg. Zodoende bleef het 2-0 en werd een verlenging noodzakelijk. Daarin was het wederom overleven voor Ajax, ditmaal in de hoop een penaltyserie af te dwingen.

Aanvankelijk verliep het noodgedwongen strijdplan – dat van verdedigen – vrij aardig. Schalke werd sporadisch gevaarlijk, maar kwam in de honderdste minuut toch op 3-0, via Daniel Caligiuri. Ajax flikte vervolgens het onmogelijke door zich met tien man terug te vechten. De 3-1 van Viergever was een mokerslag voor Schalke, dat het vervolgens helemaal kwijt was. Ajax kreeg kansen op meer en maakte via Amin Younes zelfs nog 3-2. De sensatie was compleet in Gelsenkirchen.