Veerkrachtig Ajax na valse start alsnog naar klinkende zege
Datum: 17-04-2017  Bron: ajax.nl
Ajax toonde veerkracht en klasse in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. In de uitverkochte Amsterdam ArenA bogen de Ajacieden een 0-1-achterstand om naar een uiteindelijk klinkende 5-1-overwinning.

Drie dagen na het glansoptreden in de UEFA Europa League, vervolgden de Ajacieden de rooftocht naar zilverwaar op het podium van de Eredivisie. Waar Ajax tegen Schalke 04 een goede eerste stap zette richting halve finale, was zondag de missie om in het spoor te blijven van koploper Feyenoord. De Rotterdammers besloten hun thuiswedstrijd, eerder op de middag, met een 2-0-zege op subtopper FC Utrecht.

Kasper Dolberg terug als startende spits
Vergeleken met donderdag had Bosz zijn ploeg op enkele opvallende plekken gewijzigd. Kasper Dolberg keerde na blessureleed terug als startende spits. Bertrand Traoré moest zodoende zijn plek prijsgeven en begon op de bank. Lasse Schöne keek bij het eerste kwartfinaleduel met Schalke nog geschorst toe. De Deen verwees Donny van de Beek, de youngster nam de honneurs donderdag uitstekend waar, naar de reservebank. De blessure van Daley Sinkgraven maakte de weg in de basis vrij voor centrumverdediger Matthijs de Ligt. Nick Viergever startte als linksback.

Ajax’ start van de voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen (alleen Go Ahead Eagles doet de ArenA nog aan) was apathisch te noemen. De vermoeid ogende Bosz-brigade bleef in de beginfase ver achter bij het hoge niveau uit de thuiswedstrijd tegen Schalke.

Heerenveen countert zich naar de 0-1
Miscommunicatie bij een veelbelovende Ajax-aanval - Klaassen en Dolberg begrepen elkaar even niet - werd direct keihard afgestraft. Heerenveen counterde zich via aangever Sam Larsson en eindstation Reza Ghoochannejhad naar een voorsprong. Ghoochannejhad tikte de bal al in de achtste minuut beheerst voorbij Andre Onana: 0-1.

Voor de ogen van ruim 130 oud-Ajacieden en deelnemers aan de zesde Ajax-reünie, herstelden de Ajacieden-van-nu zich voorbeeldig. De overtuiging en scherpte keerden terug in Ajax’ spel. In de al weken stijf uitverkochte ArenA mikte Dolberg zijn kopbal op de paal. In het vervolg waren Hakim Ziyech en opnieuw Dolberg dicht bij een gelijkmaker. Heerenveen-keeper Erwin Mulder bracht redding. De oud-Feyenoorder had ook al een antwoord op het vlammende schot van Matthijs de Ligt.

Vuurpijl van De Ligt
De vuurpijl van De Ligt bleek alsnog de inleiding bij de gelijkmaker. De eerste de beste Ajax-aanval belandde via Viergever in het Friese doel: 1-1. De linkerverdediger drukte de bal curieus genoeg via zijn buik over de doellijn.

De tweede Ajax-treffer liet vervolgens niet lang op zich wachten. Bij de een-twee die De Ligt zelf opzette met Dolberg, haalde de Ajax-tiener hoogstpersoonlijk de trekker over: 2-1. Ajax had zijn positie een kwartier voor rust heroverd; het was van onderliggende weer de bovenliggende partij geworden. Davy Klaassen schoot Ajax kort voor rust nog naar 3-1, na een combi met Neres.

Heerenveen halverwege alweer een illusie armer
Heerenveen mocht even hopen op succes in de ArenA. De Friese ploeg van trainer Jurgen Streppel was halverwege de wedstrijd alweer een illusie armer. De Ajax-overwinning kwam na de rust geen moment meer in gevaar. Vijf minuten nadat Ziyech een vrije trap op de paal had gemikt, kreeg de thuisploeg een penalty. Invaller Morten Thorsby werkte Dolberg tegen het gras. De Deense spits herhaalde het huzarenstukje dat Klaassen donderdag ook etaleerde; Dolberg schoot de pingel onberispelijk binnen: 4-1.

De laatste highlights van Ajax – Heerenveen betroffen het officiële debuut van Deyovaisio Zeefuik in de 69ste minuut en de 5-1 van Neres. Laatstgenoemde werd zeven minuten voor tijd perfect gelanceerd door Amin Younes. De Braziliaanse rechtsbuiten bleek ongrijpbaar voor zijn cipier Wout Faes en was ook Mulder te snel af: 5-1.

Alles mogelijk in de Eredivisie
Zo leverde de thuiswedstrijd die begon met een valse start alsnog de volle buit op. Veerkrachtig Ajax bracht de achterstand op Feyenoord terug tot een enkel punt. Een week voor de competitiekraker in Eindhoven tegen PSV is voor de Ajacieden nog alles mogelijk in de Eredivisie.