Superieur Ajax hard op weg naar halve finale Europa League
Datum: 14-04-2017  Bron: ajax.nl
Ajax leverde donderdag een topprestatie op het podium van de UEFA Europa League. De eerste kwartfinalewedstrijd tegen Schalke 04 leverde een overtuigende 2-0-zege op. Davy Klaassen was met zijn twee treffers slechts een van de uitblinkers in de ploeg van Peter Bosz.


De UEFA Europa League is dit seizoen hét podium waarop de Ajacieden eens te meer tot sportief grote hoogtes reiken. De eerste officiële thuiswedstrijd tegen de Königsblauen paste wat dat betreft uitstekend in het Europese seizoen van Ajax tot nu toe. Met de 2-0-overwinning op Schalke lijkt datzelfde Europese voetbalseizoen voorlopig ook nog niet voorbij. Ajax heeft volgende week een reuzenkans om de halve finale van de EL te bereiken.

Heerlijke voetbalavond in hartstochtelijk meelevende ArenA
Een al weken uitverkocht stadion, een gereputeerde opponent uit een Europese topcompetitie, de eerste Europese kwartfinale sinds 2003 plus een nagenoeg fitte selectie. Alles wees, voorafgaand aan het kwartfinaleduel, op een heerlijke voetbalavond in de hartstochtelijk meelevende ArenA. De voortekenen bedrogen geenszins. De terugkeer van de populaire oud-Ajacied Klaas-Jan Huntelaar gaf de avond een extra dimensie. Al deed de spits alleen de laatste twintig minuten mee.

Met Donny van de Beek als vervanger van de geschorste Lasse Schöne, raasden de Ajacieden over het ArenA-gras. Wat de Amsterdammers recent nog lukten tegen Feyenoord, daarin slaagde Ajax ook tegen Schalke 04. Net als de Rotterdammers ervoeren, merkten ook de Duitsers dat er weinig te halen viel in Amsterdam Zuidoost.

Uitstel van executie voor Schalke
Ajax heerste vanaf de aftrap en kon al na twaalf minuten op voorsprong komen. De volley van Van de Beek werd - met moeite - gekeerd door Schalke-goalie Ralf Fährmann. Het was uitstel van executie. Tien minuten later kreeg Ajax (terecht) een penalty, nadat Amin Younes onbeholpen tegen het gras was gewerkt door Alessandro Schöpf. Davy Klaassen schoot de penalty onberispelijk voorbij Fährmann: 1-0.

Vooral Davinson Sánchez was voor rust dicht bij een tweede Ajax-treffer. De ijzersterk spelende centrumverdediger zag zijn beste inzet op de lat afketsen. Bij een zeldzame kans voor Schalke lag Andre Onana - letterlijk - in de weg. Ook spits Guido Burgsteller kent sinds donderdagavond de keepersklasse van de Ajacied uit Kameroen. De 1-0-voorsprong bij rust was welbeschouwd aan de magere kant; er had de eerste 45 minuten meer ingezeten voor de thuisploeg.

2-0 van Klaassen doet recht aan kracht- en machtsverhoudingen
De voorsprong kreeg kort na rust alsnog extra volume. Klaassen was opnieuw het scorende eindstation. De blond captain kon toeslaan na prima voorbereidend werk van rechtsbuiten Justin Kluivert en aanvalsarchitect (en spits) Bertrand Traoré. De 2-0 deed meer recht aan de kracht- en machtsverhoudingen op het veld. Sterker: Ajax leek hard op weg van de return in Gelsenkirchen een formaliteit te maken.

Pressievoetbal
Was het vooral vermoeidheid die zijn tol eiste bij de Ajacieden, in het laatste halfuur? Wat de oorzaak ook was; het hoge tempo werd met het wegtikken van de tijd nét iets minder hoog. Hetzelfde gold voor de zuiverheid van de passes; ook die was vooral voor rust beter verzorgd. Het was wellicht de logische consequentie van ruim een uur pressievoetbal.

Wat niet veranderde: Schalke bleef achter Ajax aanlopen. De Duitsers konden ook weinig anders doen. Kort na het inbrengen van David Neres (als vervanger van de prima Kluivert) schoot Younes zijn inzet in het zijnet. Van de Beek kogelde de bal niet veel later op de dwarslat. Nick Viergever zag zijn kopbal gekeerd worden door Fährmann.

Ajax zet reuzenstap richting halve finale
De Duitsers ontsnapten aan een echte afstraffing. Ajax mag zich desondanks tevreden prijzen met de glaszuivere en dik- en dikverdiende zege. De Amsterdammers zetten donderdag een reuzenstap richting de halve finale van de Europa League.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken
Brobbey: Kenneth heeft goed geluisterd
Drie commissarissen kondigen vertrek aan
Van t Schip over Feyenoord, de fitheid en FC Twente-thuis
Diant Ramaj voorlopig uitgeschakeld

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  S.B.V. Excelsior

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20