Ajax blaast titelstrijd met Klassiekerzege nieuw leven in
Datum: 03-04-2017  Bron: ajax.nl
Ajax besloot een intense voetbalmiddag met een 2-1-overwinning op Feyenoord. Goals van Lasse Schöne en David Neres volstonden voor een altijd heerlijke Klassiekerzege. De Ajacieden verkleinden de achterstand op de Rotterdamse koploper tot drie punten.

In aanloop naar de Klassieker was één ding glashelder: alleen winst volstond om de titelstrijd spannend te houden. Enerzijds moest de achterstand op Feyenoord worden teruggebracht tot drie punten. Anderzijds moest (opnieuw) afstand worden genomen van PSV. De Eindhovenaren wonnen zaterdag al van Sparta en gingen Ajax voorbij op de ranglijst.

Zowel Ajax als Feyenoord miste zondag belangrijke schakels in de al weken uitverkochte Amsterdam ArenA. Bij de thuisploeg waren Kasper Dolberg en Amin Younes geblesseerd. De spits kampte met een bovenbeenblessure, terwijl de Duitse linksbuiten te veel last had van een kniekwetsuur. De Feyenoorders misten de geschorste Tonny Vilhena en geblesseerden Terence Kongolo en Eljero Elia.

Basisdebuut
Peter Bosz vond in Bertrand Traoré de vervanger van Dolberg. Justin Kluivert (links) en David Neres (rechts) waren Ajax’ startende vleugelaanvallers. De Braziliaan maakte in de Klassieker zijn basisdebuut. Het was een basisdebuut om in te lijsten, zo bleek later op de middag.

Ajax kon zich geen betere start wensen van de 61ste Eredivisie-editie van Ajax – Feyenoord. Al in de eerste minuut pegelde Lasse Schöne zijn club uit een vrijetrap naar een 1-0-voorsprong. De zwabberbal landde buiten bereik van Brad Jones en via de lat over de Rotterdamse doellijn.

Het was niet de enige tegenslag die de gasten in de openingsfase incasseerden. Tegenover de droomstart van de Amsterdammers stond een horrorstart voor de gasten. Al in de tiende minuut ging Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen strompelend naar de kant. De geblesseerd geraakte Deense clubtopscorer werd vervangen door Michiel Kramer.

Ajax voerde de druk verder op en werd - in de jacht op een tweede treffer - hartstochtelijk gesteund door de meelevende ArenA. De Rotterdammers beperkten zich noodgedwongen vooral tot tegenhouden. Al voorkwam de jarige Andre Onana na een half uur wel een gelijkmaker door een vrijetrap van Jens Toornstra knap te keren. Aan de overkant van het veld misten schoten van Hakim Ziyech en Joël Veltman het doel.

Woeste schot
Ajax bleef onophoudelijk drukken op de Feyenoord-defensie. Bertrand Traoré had de voorsprong kunnen verdubbelen als hij oog-in-oog met Jones iets meer innerlijke rust had bewaard. Het wel erg woeste schot van de spits uit Burkina Faso zeilde royaal over. Ajax bemachtigde een minuut later alsnog de vurig gewenste tweede goal. Ziyech hield het overzicht bij een nieuwe Ajax-aanval en bediende de meegelopen Neres op maat. De rechterspits had aan een klein gaatje genoeg om van dichtbij toe te slaan: 2-0.

Ajax lag halverwege op een ideale koers om de titelkansen een flinke boost te geven. Het was na 45 minuten nog wachten op de genadeklap van de ploeg die met straffe hand regeerde in de ArenA. De rust kwam wat dat betreft op een gunstig moment. Na een zeer intense en fysieke eerste helft kon Ajax verse krachten opdoen om de Klassieker definitief te beslissen.

Feyenoord leek de échte wil om tot winst te komen, na rust definitief kwijt te zijn. Het was bij vlagen alsof de Rotterdammers zich al hadden neergelegd bij Ajax’ suprematie. Feyenoord wekte de indruk te berusten in een nederlaag en een nieuwe voorsprong van ‘slechts’ drie punten (met daarbij nog het extra voordeel van een beter doelsaldo) op de erfvijand.

De Ajacieden gaven de kabbelende tweede helft (zeker vergeleken met de intense eerste helft) in elk geval weinig meer weg. Schöne (naast), invaller Abdelhak Nouri (via keeper over) en Davinson Sánchez (redding Jones) waren dichtbij, maar telkens niet dicht bij genoeg voor de knock-out. Met iets meer scherpte in de afronding was de Klassieker met nóg florissantere cijfers gewonnen.

Ajax speelde de Klassieker probleemloos uit met de invallers Vaclav Cerny (vervanger van Ajacied van de Wedstrijd Kluivert) en Mateo Cassierra (voor Traoré). De overwinning kwam eigenlijk geen seconde écht in gevaar. Kramer tekende in blessuretijd weliswaar voor de 2-1, maar die treffer kwam te laat voor een ommekeer. Zo besloot Ajax de zonnige voetbalmiddag met een broodnodige Klassiekerzege.