Ajax ziet titelkansen slinken na dure misstap
Datum: 19-03-2017  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zondagmiddag op teleurstellende wijze zijn titelkansen zien slinken. De Ajacieden stelden teleur op bezoek bij Excelsior en zagen door de 1-1-remise de achterstand op koploper Feyenoord oplopen tot zes punten. Met de Klassieker na de interlandperiode in aantocht maakte Ajax een heel dure misstap op Woudestein.

Vooraf was vanuit Amsterdams perspectief juist nog gehoopt op een mooie 27e speelronde. Feyenoord ging immers op bezoek bij Heerenveen. Een op papier lastige opgave, maar de Rotterdammers kwamen na een achterstand winnend uit de strijd. Vervolgens was het aan Ajax om geen fout te maken, maar dat lukte niet. Het enige lichtpuntje op een treurige middag was de eerste goal van Justin Kluivert in Ajax 1.

Ajax hoopte in Kralingen het goede gevoel van Kopenhagen-thuis vast te houden. Donderdag bereikten de Ajacieden op zeer overtuigende wijze de laatste acht van de Europa League. In Rotterdam leek Ajax die krachtsinspanning echter nog in de benen te hebben. Het spel was tam, een beetje gelaten.

Wijzigingen
Bosz had, deels ook noodgedwongen, zijn elftal flink aangepast. Het basisteam telde vier nieuwe gezichten in vergelijking met de wedstrijd tegen Kopenhagen. Kasper Dolberg moest vanwege liesklachten passen en dat leverde een uitverkiezing als rechtsbuiten voor Kluivert op. Bertrand Traoré nam de spitspositie in.

Verder keerde Davy Klaassen na een schorsing terug in het elftal ten faveure van Donny van de Beek, kreeg Daley Sinkgraven de voorkeur boven Nick Viergever en werd Kenny Tete als rechtsback geposteerd. Joël Veltman viel tegen Kopenhagen al vroeg uit, ondervond daar na het duel flinke hinder van en dus besloot Bosz het vertrouwen te schenken aan Tete, die Veltman prima had vervangen.

Matthijs de Ligt kreeg centraal achterin opnieuw de kans en liet grote uitersten in zijn spel zien. In de zeventiende minuut voorkwam hij met een geweldige tackle een goal van Mike van Duinen, die op weg was naar Andre Onana. De Ligt kreeg daarvoor de handen op elkaar, maar liet tien minuten later in negatief opzicht van zich spreken. De jongeling maakte een fout in de opbouw en bracht daarmee Van Duinen in scoringspositie. Via het lichaam van Tete ging vervolgens de openingstreffer tegen de touwen.

Kluivert breekt de ban
Ajax zat totaal niet in de wedstrijd, maar kwam na 32 minuten toch op gelijke hoogte. Hakim Ziyech haalde na een combinatie met Amin Younes de achterlijn en leverde vervolgens een strakke voorzet af. Kluivert was er bij de tweede paal als de kippen bij om de gelijkmaker aan te tekenen.

Even later was Ajax dichtbij de 1-2. Een kopbal van De Ligt werd echter gekeerd door Warner Hahn. De oud-Ajacied onder de lat bij Excelsior voorkwam met een katachtige reflex dat De Ligt de zure nasmaak van zijn fout bij de 1-0 weg kon spoelen.

Bosz greep halverwege in en bracht Viergever voor Davinson Sánchez. Veel effect sorteerde het niet, want het spel van Ajax bleef stroperig. Ajax noteerde nog wel twee speldenprikjes, maar een vrije trap van Ziyech belandde in het zijnet en Sinkgraven kreeg een vrije trap van Lasse Schöne niet op doel gekopt.

Ondanks de grote belangen voor Ajax kabbelde de wedstrijd een beetje voort. Sterker nog, de grootste kans was een kwartier voor tijd voor Excelsior. Onana voorkwam echter de 2-1 met een cruciale redding op een inzet van Hicham Faik.

Teleurstelling
Ajax zette in het slotkwartier nog wel aan, maar het was een beetje met de moed der wanhoop. Toch kwamen er nog wel twee kansen. De grootste daarvan was voor Kluivert, maar hij trof het zijnet. Eenmaal in blessuretijd leverde Kluivert een gevaarlijke voorzet af, maar de afvallende bal kon door Younes niet worden afgedrukt.

Met de gezichten op onweer en gebogen hoofden dropen de Ajacieden af. De achterstand groeide tot zes punten, met nog zeven speelronden te gaan. Bovendien beschikt Feyenoord over een beter doelsaldo. Voor Ajax lijkt nu de prioriteit op behoud van de tweede plaats te liggen. PSV is tot op twee punten genaderd. Drie weken na de Klassieker gaan de Ajacieden nog op bezoek in Eindhoven.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Functiewijziging Alex Kroes
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20