Ajax heeft uitgoal, maar verliest nipt
Datum: 10-03-2017  Bron: ajax.nl
Ajax heeft donderdag de eerste nederlaag in de Europa League geleden. In de zware uitwedstrijd bij FC Kopenhagen scoorde Kasper Dolberg wel, maar werd wel verloren van de Deense opponent: 2-1.

Trainer Peter Bosz had vooraf een moeilijke puzzel te leggen. Maar op een andere linie dan iedereen vooraf had verwacht. Want voor de geschorste Joël Veltman en Davinson Sánchez had hij naar eigen zeggen ‘logische’ vervangers Kenny Tete en Matthijs de Ligt achter de hand. Het kleine vraagteken rond de vorige week geblesseerden Nick Viergever en Jairo Riedewald loste Bosz op door de Europees meer ervaren Viergever op te stellen. De crux zat ‘m tegen Kopenhagen op het middenveld. Want de trainer koos niet voor Hakim Ziyech (vermoeid), maar voor de jonge Donny van de Beek. Voorin geen wijzigingen, dus gewoon Bertrand Traoré, Kasper Dolberg en Amin Younes.

Alle goede bedoelingen van de trainer ten spijt, de start van Ajax was dramatisch. Want vanaf de aftrap schoot Kopenhagen uit de startblokken. Wie bij de aftrap niet op z’n plek zat, was te laat om het eerste doelpunt te zien. Rasmus Falk kon ongehinderd worden bediend en schoot in de verre hoek raak. Er waren pas 27 seconden gespeeld…

Parken Stadion valt stil
Kopenhagen kon achterover leunen in hun gedisciplineerde 4-4-2, maar deed dat allerminst. Ajax werd aanvankelijk aan alle kanten overlopen en had geluk dat het na een half uur nog steeds 1-0 stond. De afronding van de thuisploeg was ronduit slecht te noemen na kansen voor Santander, Toutouh en Cornelius. In tegenstelling tot die bij Ajax. Want in de 32 e minuut viel het Parken Stadion volledig stil. Kasper Dolberg rondde een knappe aanval over rechts via Traoré en Klaassen uitstekend af. Uitgerekend de jonge Deen kreeg voor elkaar wat nog geen enkele tegenstander vanaf augustus 2016 was gelukt, scoren bij FC Kopenhagen.

Omdat Kopenhagen zolang geen tegengoal in eigen huis had gekregen, was het de vraag hoe de ploeg daarop zou reageren. Zouden de gastheren in de war raken, of bleven ze de rustige Scandinaviërs zoals ze te boek staan? Ze herpakten zich enigszins. Toutouh scoorde nog wel, maar stond net als een flink aantal medespelers buitenspel. Zo ging Ajax met een zeer aardige 1-1- ruststand naar de kleedkamers.

Nieuwe energie
Ajax begon veel energieker aan de tweede helft dan aan de eerste. De ploeg van Bosz zette veel hoger druk en daar kon Kopenhagen moeilijk mee omgaan. Traoré liet een aantal keer zijn klasse zien, wat leidde tot kansjes voor Van de Beek. Die vond de keeper op zijn pad. Maar ondanks het aanvallende en betere spel van Ajax pakte Kopenhagen tóch weer de voorsprong. Uit de eerste echte aanval na rust kopte Cornelius in de 59e minuut de 2-1 binnen.

Schorsing Klaassen
Met nog een kwartier te gaan wisselde Bosz Traoré en Van de Beek. Voor hen David Neres en Hakim Ziyech. Kort na hun entree moest Lasse Schöne aan de noodrem trekken. Hij was na Viergever en Tete de derde Ajacied in korte tijd met een gele kaart. Ajax probeerde de eerste nederlaag in de Europa League uit alle macht te voorkomen, drong nog flink aan in de slotfase en leek via Dolberg de 2-2 te maken. Maar de Portugese scheidsrechter keurde de treffer af wegens een overtreding van de spits. Dit tot woede van Klaassen, die vervolgens ook gele kaart kreeg. Dat levert de aanvoerder een schorsing op waardoor hij volgende week niet met zijn team de kwartfinale kan proberen te bereiken.