Ajax loopt ‘slechts’ punt in op koploper Feyenoord
Datum: 06-03-2017  Bron: ajax.nl
Ajax profiteerde zondag minimaal van een zeldzame misstap van koploper Feyenoord. De Ajacieden kwamen tegen FC Groningen niet verder dan een gelijkspel: 1-1. Na een 1-0-achterstand redde Davy Klaassen in het Hoge Noorden uiteindelijk een punt voor de Amsterdammers.

Even voor half drie kregen de Ajacieden goed nieuws vanaf Het Kasteel. Sparta won de stadsderby tegen Feyenoord (1-0) en schonk Ajax daarmee een gouden kans om dichterbij de koploper te komen. De uitslag werd in het uitvak van het Noordlease Stadion met gejuich begroet.

Peter Bosz had toen al een kleine personele puzzel opgelost. De ploeg van Bosz kampte vooraf vooral in defensief opzicht met blessureleed. Nick Viergever was niet inzetbaar en diens beoogde vervanger Jairo Riedewald haakte tijdens de warming af. De Ajacied had toch te veel last van een lichte lieskwetsuur. Matthijs de Ligt promoveerde zodoende vlak voor de aftrap van wisselspeler tot basisklant. Linksback Daley Sinkgraven keerde na blessureleed terug in de basisploeg.

Grootste kansen
Bertrand Traoré kreeg de eerste helft de grootste kansen. De aanvaller uit Burkina Faso schoot zijn eerste kans al in de eerste minuut naast. Een kwartier later moest Groningen-keeper Sergio Padt alle zeilen bijzetten bij een schot van de rechtsbuiten. Het was met moeite, maar Padt voorkwam een Ajax-treffer. Pal voor rust kreeg Traoré wellicht zijn grootste mogelijkheid. De Afrikaan nam de assist van Davy Klaassen dermate slecht aan dat de Groningse defensie kon ingrijpen.

De keepende oud-Ajacied had vervolgens alle geluk van de wereld bij een inzet van Amin Younes. De linkerspits krulde de bal richting verre hoek, maar raakte daarbij de paal. Via het aluminium schoot de bal terug het veld in. Na de eerste en - voor rust ook enige - Groningse kans van Simon Tibbling (redding van Andre Onana), had ook Hakim Ziyech weinig geluk in de afronding. De middenvelder zag zijn inzetten over en naast het doel van Padt verdwijnen. De onvermijdelijke consequentie: een doelpuntloze ruststand.

Tien minuten na de rust ging het op wel erg pijnlijke wijze mis voor de gasten. Er leek nog niks aan de hand toen Onana Bryan Linssen koeltjes had uitgekapt. Het ging alsnog faliekant mis toen de Groninger razendsnel opkrabbelde en opnieuw het duel aanging met de goalie. Linssen tikte Onana aan, waarna de Ajacied struikelde en de Groninger de bal in het lege doel schoof: 1-0. Scheidsrechter Bas Nijhuis keurde de controversiële openingstreffer goed.

Titelpretendent
Lasse Schöne had drie minuten later de gelijkmaker op zijn schoen. De inzet van de Deen scheerde nét over de dwarslat. Ook Kasper Dolberg (redding Padt) en Sinkgraven (bal op dak doel) waren dichtbij, maar telkens nét niet dichtbij genoeg… Een extra pijnlijke nederlaag leek zich af te tekenen voor de titelpretendent in het Noordlease Stadion.

Davy Klaassen blies in de 82ste minuut nieuwe hoop in alle Ajax-harten. Op aangeven van Sinkgraven tekende de captain van dichtbij voor de gelijkmaker: 1-1. Er leek nog voldoende tijd voor een inhaalslag. Al helemaal toen FC Groningen verder moest met tien man, na een rode kaart voor Samir Memisevic. De verdediger uit Bosnië-Herzegovina gleed in de slotminuten hard in op Sinkgraven. De Ajacied had nog het geluk dat hij opsprong bij de charge van de import-Groninger.

Het lukte Ajax uiteindelijk niet om de manmeersituatie uit te buiten. Donny van de Beek was nog het dichtst bij een bevrijdende tweede Ajax-treffer. Maar de invaller mikte zijn schot op de vuisten van Padt. In de nastoot kon ook Schöne niet toeslaan.

Zo eindigde Groningen – Ajax in een gelijkspel. De Amsterdammers profiteerden daarmee slechts minimaal van de nederlaag van Feyenoord op Het Kasteel. De teleurstelling over twee gemorste punten was bijna groter dan de tevredenheid over het behaalde punt. Ajax liet zondag een kolossale kans liggen om nóg dichter bij de club uit Rotterdam-Zuid te komen. De voorsprong van de Feyenoorders is na 25 speelrondes 4 punten groot. Met nog negen speelrondes te gaan, blijft het ongemeen spannend in de Eredivisie.