Ajacieden volbrengen eigen taak, Neres debuteert
Datum: 28-02-2017  Bron: ajax.nl
Het werd niet helemaal de middag waar veel Ajacieden op hadden gehoopt, want Feyenoord won de topper tegen PSV. Maar goed, dat was iets waar Ajax zelf geen invloed op had. In ieder geval volbracht de equipe van Peter Bosz zijn eigen taak door Heracles Almelo met 4-1 te verslaan. Kasper Dolberg, Matthijs de Ligt, Davinson Sánchez en Bertrand Traoré tekenden voor de Amsterdamse productie. David Neres debuteerde als Ajacied en maakte de laatste achttien minuten vol.

Door de zeges van Ajax en Feyenoord is de titelstrijd er vrijwel zeker definitief één tussen Amsterdam en Rotterdam geworden. PSV zag de achterstand op de koppositie groeien tot elf punten en lijkt daarmee afgehaakt voor titelprolongatie. Ajax dient vijf punten goed te maken op Feyenoord, een veel reëlere opgave. Het onderlinge duel, op 2 april in de Amsterdam ArenA, zou wel eens allesbepalend kunnen gaan worden.

Peter Bosz stuurde tegen Heracles dezelfde elf namen het veld in als donderdag tegen Legia Warschau (1-0). Dat betekende dus nog zonder de geblesseerde Daley Sinkgraven, en met Neres op de bank. De Braziliaanse aankoop zat tegen Legia voor het eerst bij de wedstrijdselectie, maar werd toen niet ingezet.

Sterke fase van Ajax
De eerste kans van de wedstrijd was voor Dolberg, maar de Deen vond in de achtste minuut vrij voor Bram Castro de Heracles-goalie op zijn weg. Het leidde een sterke fase van Ajax in, waarin binnen vijf minuten nog drie dreigende momenten volgden. Een schot van Klaassen ging net naast, terwijl Traoré eerst op Castro stuitte en vervolgens in kansrijke positie nét niet tot uithalen kwam.

Uiteindelijk kwam Ajax halverwege de eerste helft alsnog op voorsprong. De credits waren voor doelpuntenmaker Dolberg. Niet zozeer vanwege het afronden, want dat was van dichtbij en had niet eens zo'n heel hoge moeilijkheidsgraad. Nee, het was vooral het snelle anticiperen van Dolberg dat indruk maakte. Hij legde een hoge bal panklaar voor Klaassen, maar ging daarbij naar de grond. Dolberg stond razendsnel op en was er als de kippen bij om de rebound na het schot van zijn aanvoerder binnen te werken: 1-0.

Lang kon Ajax niet genieten van de voorsprong, want een minuut later was het alweer gelijk. Armenteros kopte via de binnenkant van de paal raak: 1-1. Het was de tweede keer dat de Heracles-spits scoorde, maar ditmaal werd de treffer wel goedgekeurd. Ajax toonde zich in het tweede gedeelte van de eerste helft nog een handvol keren dreigend, voornamelijk uit de tweede lijn, maar Castro was steeds op zijn post.

Sterke entree De Ligt
Na rust verving De Ligt de geblesseerde Nick Viergever, en de jongeling liet zich meteen gelden met een fantastisch afstandsschot, maar opnieuw was Castro spelbreker. De goalie had even later ook een antwoord op een grote kans van Ziyech, maar moest daarna alsnog twee keer vissen.

Het was eerst De Ligt die uit een corner raak knikte, en zijn eerste treffer in de Eredivisie aantekende. Vervolgens tilde Sánchez de marge naar twee. De Colombiaan mocht ongestoord oprukken en besloot eenmaal aanbeland op een meter of twintig van het doel maar eens uit te halen. Castro had het nakijken op de droge schuiver.

De zege leek daarmee na een goed uur spelen in de knip, maar dat was buiten Jaroslav Navratil gerekend. De Tsjechische Heraclied kreeg twee grote kansen, maar eerst Sánchez en vervolgens Andre Onana met een katachtige reflex voorkwamen de aansluitingstreffer.

De wedstrijd kabbelde daarna een beetje naar het einde, maar het publiek kreeg nog twee momenten die het humeur goed deden. Neres debuteerde in een Ajax-shirt en in blessuretijd verzorgde Traoré het slotakkoord: 4-1.