IJzersterke Viergever helpt Ajax naar volgende ronde
Datum: 23-02-2017  Bron: ajax.nl
Ajax plaatste zich donderdagavond voor de achtste finales van de UEFA Europa League. Nick Viergever was in de thuiswedstrijd tegen Legia Warschau het geheime wapen van Ajax aan de linkerkant. Niet vreemd dat uitgerekend hij de enige treffer achter Arkadiusz Malarz werkte, 1-0.

Het verhaal na Legia – Ajax was na het doelpuntloze gelijkspel - vooral het verhaal van het door de arbitrage gemiste doelpunt van Davy Klaassen. Ajax bleef een week geleden - mede daardoor - verstoken van een uitdoelpunt en dat zou zomaar zeer belangrijk kunnen zijn om zich te plaatsen bij de laatste zestien in de UEFA Europa League.

Ajax startte in tegenstelling tot vorige week weer met Joël Veltman in de basis, maar moest aan de andere defensieve vleugel Daley Sinkgraven missen. Nick Viergever stond daardoor linksback en Jairo Riedewald vulde de opengevallen plaats links in het verdedigende hart op. Legia miste hun belangrijkste pion, aanvoerder Miroslav Radovic.

De overige negen plaatsen waren identiek. Wat anders dan anders was, was de lichtshow voorafgaande aan het duel. Kleurrijk entertainment in een volgepakte Amsterdam ArenA op de klanken van André Rieu. Het publiek was er klaar voor. Dat wilde na de muzikale warming-up nóg 90 minuten een show zien van de spelers.

Bijna doeltreffend
Maar die liet op zich wachten, want te juichen viel er de eerste helft niet. Ajax kreeg weliswaar enige kansen waarvan de beste in de twintigste minuut. Hakim Ziyech rondde een schitterende aanval bijna doeltreffend af. Joël Veltman opende diagonaal op Amin Younes. De kleine dribbelaar vond Ziyech die met een geplaatste schuiver bijna de openingstreffer op het bord zetten. De paal stond succes echter in de weg. Moeilijkere mogelijkheden volgden voor Davy Klaassen en Bertrand Traoré, maar beiden kopten in vliegende vaart over. Opvallend was wel dat Legia Nick Viergever alle ruimte gaf. Die kenden ze nog niet als opkomende linksback en lieten hem links liggen.

Bloedlinke stand
Was het dan alleen Ajax dat zich liet zien? Zeker niet. De Poolse formatie gokte bij balverlies van Ajax op de lange bal en was daarmee een paar keer dicht bij succes. Een keer schoot Andre Onana rennend uit z’n doel zijn team te hulp en een andere keer lag Jairo Riedewald Legia-succes in de weg. Vier minuten voor rust kwam Vadis Odjidja een teenlengte te kort om Ajax in mineur de kleedkamer te laten opzoeken. Zo bleef het 0-0. Een bloedlinke stand, maar wel één met perspectief. Dat gold helaas voor beide ploegen.

Viergever geeft antwoord
Veel later dan Ajax kwam Legia het veld op voor de allesbepalende tweede helft. Zou iemand er nog in slagen een doelpunt te maken of draaide het uit op penalty’s? Nick Viergever gaf de ruim vijftigduizend fans al rap het antwoord. De linksback stond het diepste toen keeper Malarz de inzet van Younes nipt kon wegduwen en tikte beheerst binnen, 1-0!

Nu zou het spelbeeld toch veranderen hoewel Legia natuurlijk nog steeds op basis van de gescoorde uitgoals slechts één goal nodig had voor de volgende ronde. De Poolse supporters geloofden erin en stonden met ontbloot bovenlijf hun team hartstochtelijk aan te moedigen. Het Ajax-publiek kreeg er ook weer zin in toen zij David Neres ontwaarde aan de zijlijn. De Braziliaanse aanwinst zat voor de eerste keer in de selectie en iedereen was uiteraard benieuwd naar zijn klasse.

Maar Neres ging weer zitten. Tijdens zijn warming-up had Kasper Dolberg nog even zijn klasse getoond in het strafschopgebied maar had de pech dat niemand de rebound op zijn gekeerde schot kon binnen prikken.

Sanchez en Veltman geschorst
Scheidsrechter Anthony Taylor blokkeerde in elk geval twee Ajacieden de volgende ronde toen hij in Davinson Sanchez en Veltman de gele kaart voorhield. Kort na Sanchez kreeg ook Traoré dezelfde kleur kaart van de Engelsman. Uit de vrije trap na diens overtreding verscheen Maciej Dabrowski in kansrijke positie, maar zijn inzet werd door Onana klemvast onschadelijk gemaakt. Dat deed hij een kleine twee minuten later opnieuw toen Qazaishvili een doelpoging waagde. Ajax leek de grip na de inbreng van Tomás Necid wat kwijt te raken.

Een razendsnelle uitbraak van Ajax via Younes en Ziyech bracht Traoré in mooie positie. Zijn ‘krul’ draaide echter net te ver van het doel weg. In de 81e minuut veerde de hoofdtribunekant op bij een inzet van Lasse Schöne. Helaas ging die naast. Voor Dolberg was het de laatste seconde van zijn wedsstrijd. Hij maakte plaats voor Abdelhak Nouri.

Bloedstollend
Een bloedstollende eindfase volgde. Kon Ajax de stand over de streep trekken? Met vier minuten blessureleed moest Ajax nog zien te overleven. In de counter leek er aan alle onzekerheid een einde te komen, toen vijf Ajacieden alleen op Malarz afstormden. Maar Ziyech koos voor eigen succes in plaats van af te leggen op Traoré. Zo bleef ook de absolute slotfase zinderend. Pas toen Taylor voor het laatst floot, geloofde iedereen het. Ajax was door naar de laatste zestien van het Europese bekertoernooi. Dankzij: Nick Viergever.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken
Brobbey: Kenneth heeft goed geluisterd

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20