Captain Klaassen matchwinnaar na moeizame middag bij Vitesse
Datum: 20-02-2017  Bron: ajax.nl
Ajax maakte het zichzelf bepaald niet makkelijk tegen Vitesse. Davy Klaassen tekende in de Gelredome voor de enige treffer: 0-1. Dat de aanvoerder vervolgens ook een penalty miste, was de excellerende Klaassen na afloop vergeven. Ajax blijft foutloos sinds de winterstop en houdt koploper Feyenoord in zicht.

Joël Veltman moest donderdag de Europese uitwedstrijd tegen Legia Warschau last-minute laten schieten vanwege ziekte. De verdediger keerde zondag fit terug in de basisploeg van Peter Bosz, de oud-speler en ex-trainer van Vitesse. Daley Sinkgraven bewandelde een omgekeerde weg, vergeleken met Veltman. De linksback kampt sinds het treffen in Polen met enkelklachten. De linkspoot ontbrak dan ook in de wedstrijdselectie. Sinkgraven werd in de Gelredome vervangen door Jairo Riedewald. Of beter: positioneel gezien was Nick Viergever zijn vervanger. Riedewald nam de honneurs voor Viergever waar in het centrum van de defensie.

Het eerste kwart van Vitesse – Ajax werd gekleurd door een geblokt schot van Amin Younes en een redding van Andre Onana op een inzet van Vitessenaar Adnane Tighadouini. Heel veel meer gebeurde er niet in de beginfase.

Verhit
De Arnhemse gemoederen raakten pas echt verhit na de openingsgoal van Davy Klaassen. Alle ophef en misbaar die aan de 0-1 voorafging, was ten onrechte, want Milot Rashica struikelde over zijn eigen benen en schoot simpelweg in het gras. Vitesse-trainer Henk Fraser en zijn collega-Vitessenaren hadden een overtreding van Hakim Ziyech gezien. Kevin Blom taxeerde de buiteling op de enige juiste waarde en liet doorspelen. Het was de inleiding van een loepzuiver uitgevoerde Ajax-counter.

Na een even strakke als fraaie volleypass van Klaassen op Viergever, belandde de bal via Younes opnieuw voor de voeten van de captain. Klaassen schoot beheerst raak: 0-1. Klaassen tekende alweer voor zijn elfde competitiegoal van dit seizoen; liefst negen keer bracht Klaassen een openingstreffer op het scorebord. Het was bovendien de vijftigste Ajax-goal (in alle competities) in de carrière van de zelf opgeleide middenvelder.

Ajax ging snel op zoek naar een tweede treffer. Een vrije trap van Lasse Schöne verdween net naast het doel van Eloy Room. Vervolgens landde een afzwaaier van linksback Viergever pardoes op de lat. In de slotminuten voor rust kreeg ook spits Kasper Dolberg de bal niet voorbij de goalie van Vitesse. Aan de overkant werkte Matt Miazga de bal, na een vrije trap van Lewis Baker, slordig over het doel van Onana. Het was voor rust de grootste Arnhemse kans op de gelijkmaker.

Klaassen
Vitesse was direct na rust nóg dichter bij een doelpunt. Ricky van Wolfswinkel zag zijn kopbal op de lijn gekeerd door … Davy Klaassen. Zo bewees de Ajax-captain naast aanvallend ook meeverdedigend zijn niet geringe waarde voor de titelpretendent.

Ajax bleef zuchten onder de toenemende Arnhemse druk. De Amsterdammers kwamen er de tweede helft zelf steeds minder makkelijk uit. Vitesse kreeg vooral via spits Van Wolfswinkel scoringskansen. Tot opluchting van de 1000 meegereisde Ajacieden in het uitvak werd de aanvalsleider óf niet goed genoeg aangespeeld, of kwam Van Wolfswinkel op eigen kracht nét niet bij de ballen die zijn kant opkwamen. Ajax kwam ook al goed weg bij een vliegend schot van Nathan, dat naast verdween.

Klaassen had zijn sterke wedstrijd kunnen - eigenlijk moeten - bekronen met een tweede treffer. Ajax kreeg in de 76ste minuut een penalty na een (lichte) overtreding van Foor op invaller Justin Kluivert. Klaassen zette zich achter de bal, maar zag vervolgens dat Room zich amper hoefde in te spannen om de zwakke inzet te keren. Vitesse – Ajax bleef daarmee spannend en was tevens het duel waarin Ajax alweer zijn vierde penalty miste in dit Eredivisie-seizoen. De Amsterdammers schoten vier keer wél raak vanaf elf meter.

Klaassen kreeg al snel een nieuwe kans, maar ditmaal kopte hij de cornerbal over. Met de invallers Donny van de Beek (voor Ziyech), Mateo Cassierra (voor Dolberg) en de eerder al ingebrachte Kluivert (voor ex-Vitessenaar Bertrand Traoré), stelde Ajax de zege uiteindelijk moeizaam veilig.

De Amsterdammers blijven met de driepunter in het spoor van koploper Feyenoord, dat later op de middag tegenover ADO Den Haag staat. Het is een week voor de topper tussen Feyenoord en PSV een welkom en gewenst resultaat.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Functiewijziging Alex Kroes
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20