Herinnering aan Keizer kleurt simpele zege op Sparta
Datum: 12-02-2017  Bron: ajax.nl
Ajax – Sparta was zondag meer dan zomaar een competitiewedstrijd. Naast de sportieve uitdaging om vooral geen steken te laten vallen in de titelrace, werd het met 2-0 gewonnen thuisduel vooral gekleurd door het grootse eerbetoon voor Ajax-icoon Piet Keizer.

Keizer werd zondag groot herdacht in de bijna uitverkochte Amsterdam ArenA. Naast de gebruikelijke minuut stilte en de rouwbanden om de bovenarmen van de Ajacieden, benadrukte Edwin van der Sar vooraf de belangrijke rol van Keizer bij talloze Ajax-successen. ,,Piet was een ras-Ajacied en een échte Ajax-linksbuiten’’, sprak de directeur publiekelijk over de linksbuiten die 73 jaar is geworden. Op de stadionschermen trokken de mooiste beelden van de Ajacied Piet Keizer voorbij. Ook het illustere rugnummer 11 - naast zijn befaamde ‘schaar’ ook al een handelsmerk van Keizer - dook op talrijke plekken op in de ArenA. De clubicoon kreeg, kortom, het eerbetoon dat hem ook ruimschoots toekwam.

Traoré
Na alle mooie woorden en beelden was het vanaf 14:30 uur onvermijdelijk ook weer business as usual voor de Ajacieden. Daags na de zege van koploper Feyenoord op FC Groningen moesten ook de Amsterdammers foutloos blijven. Bertrand Traoré keerde na zijn deelname met Burkina Faso aan de Africa Cup terug in de basisploeg van Peter Bosz. De Afrikaan nam daarmee de plek (weer) in die de voorbije weken Justin Kluivert toekwam. De youngster maakte furore als avontuurlijke rechtsbuiten. In het leerproces dat de 17-jarige doormaakt horen onvermijdelijk ook stapjes terug. Kleine Kluivert loste de moegestreden Traoré tien minuten voor tijd overigens ‘gewoon’ af.

Het was uitgerekend Traoré die zijn ploeg op slag van rust ook aan een voorsprong hielp. De rechteraanvaller kapte en draaide zich op bijna Zlataneske wijze een baan door de defensie van Sparta. Traoré besloot zijn aanvallende acties in de 45ste minuut met een verrassend schot in de korte hoek. Sparta-goalie Roy Kortsmit was al lang en breed op het verkeerde been gezet en had het nakijken: 1-0.

Onzuiver
Het leek er lang op dat de eerste helft van Ajax – Sparta doelpuntloos zou blijven. De thuisploeg kreeg kansen, maar sprong daar onzuiver mee om. Nick Viergever had zijn ploeg al in de achtste minuut aan de leiding moeten helpen. De centrumverdediger tikte - in vliegende vaart - een messcherpe assist van Hakim Ziyech maar net over het Spartaanse doel.

Vervolgens waren ook Davy Klaassen en Lasse Schöne dicht bij een doelpunt. De captain zag een schot geblokt en werkte een volgende poging naast. Kortsmit kon een vrije trap van de Deense middenveldcontroleur nét op tijd wegboksen uit de doelmond. Sparta mocht lang hopen op het schadevrij bereiken van de rust. Die hoop bleek in de laatste officiële minuut van de eerste helft ijdel.

Ook Sparta’s hoop om snel weer naast Ajax te komen, was al snel vervlogen. Vier minuten na de pauze verdubbelde Kasper Dolberg de voorsprong. Na voorbereidend werk van Schöne en Younes – Ajax’ huidige nummer 11 – belandde de bal via Ziyech voor de voeten van de Deense spits. Dolberg schoot onberispelijk binnen (2-0) en tekende daarmee alweer voor zijn dertiende goal - in alle competities - van dit seizoen.

Onana
Het was wachten op meer Ajax-goals. Bij scherpe inzetten van Traoré (op de paal) en Ziyech (vrije trap gekeerd door Kortsmit) stonden elementen meer Ajax-succes in de weg. Andre Onana bleek onpasseerbaar bij een uiterst zeldzame Rotterdamse kant. Rechtsback Denzel Dumfries verscheen in de 76ste minuut oog-in-oog met de Ajax-keeper. De Kameroener hoefde zich slechts breed te maken om de inzet te keren. Aan de overkant dwongen ook Younes en Dolberg in de slotfase grote kansen af.

Zo leverde de thuisontmoeting met Sparta Ajax een weinig opzienbarende 2-0-overwinning op. De Ajacieden deden wat ze moesten doen tegen de Kasteelheren van Alex Pastoor. De Amsterdammers konden zich met de invallers Riedewald, Kluivert en Frenkie de Jong zelfs iets sparen, vooral ook met het oog op de naderende confrontatie met Legia Warschau (donderdag) in de UEFA Europa League. De achterstand op Feyenoord blijft vijf punten.

De voetbalmiddag werd vooral gekleurd door de herinneringen aan Piet Keizer. Het was in dat opzicht extra jammer dat Amin Younes, als Ajax’ nieuwste linksbuiten en nummer 11, zijn opgelegde kans in de slotminuut miste…
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Henderson is er de komende drie wedstrijden niet bij
Brobbey haakt geblesseerd af voor Oranje
Kroes begonnen als algemeen directeur bij Ajax
Gözübüyük scheidsrechter bij Sparta - Ajax
Balende Akpom: Heel frustrerend

Volgende wedstrijd

PEC Zwolle  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20