Zwaarbevochten zege voor Ajax in Kerkrade
Datum: 05-02-2017  Bron: ajax.nl
Het was zwaarbevochten, maar Ajax heeft ook zijn vierde wedstrijd na de winterstop gewonnen. In Kerkrade werd Roda JC met 0-2 verslagen. Davy Klaassen opende kort na rust de score, waarna Amin Younes diep in blessuretijd aan alle onzekerheid een einde maakte. Voor de Duitser was het zijn eerste seizoenstreffer.


Door de zege verkleinde Ajax de achterstand op koploper Feyenoord tot twee punten. De Rotterdammers komen later zondag nog in actie bij FC Twente. PSV volgt op drie punten van de Ajacieden.

Serie intact houden
Ajax wilde zijn uitstekende start van het kalenderjaar in Kerkrade een vervolg geven. Eerder hadden de Ajacieden achtereenvolgens gewonnen van PEC Zwolle (1-3), FC Utrecht (0-1) en ADO Den Haag (3-0). Trainer Peter Bosz hield in het Parkstad Limburg Stadion vast aan dezelfde elf namen als vorige week tegen ADO.

Dat betekende opnieuw een uitverkiezing voor Justin Kluivert. De 17-jarige vleugelaanvaller werd bij zijn tweede basisplaats op de tribune gesteund door flink wat familieleden, onder wie vader Patrick. Pa Kluivert tekende overigens in september 1994 op bezoek bij Roda JC voor zijn eerste uitgoal in Ajax 1. Zoon Justin hoopte op Limburgse bodem in die voetsporen te treden.

(oude) bekende
Bij tegenstander Roda JC staat een bekende aan het roer. Yannis Anastasiou speelde tussen 2004 en 2006 38 officiële duels voor Ajax en deed na het beëindigen van zijn actieve loopbaan op sportcomplex de Toekomst trainerservaring op. Anastasiou mocht overigens de afgelopen maand liefst negen nieuwelingen verwelkomen, maar hield tegen Ajax grotendeels vast aan het elftal dat vorige week Excelsior (4-0) ruim versloeg. Alleen Mohamed El Makrini was nieuw in de basiself.

Ondanks de vier goals tegen Excelsior is Roda met afstand de minst scorende ploeg van de Eredivisie, met twaalf treffers in twintig duels. Daar stonden vooraf overigens ook maar 25 tegengoals tegenover. Kortom, Roda is een stugge tegenstander, iets dat Ajax de eerste helft aan den lijve ondervond. De Ajacieden slaagden er nauwelijks in een bres in de Limburgse verdedigingswal te slaan. De dreiging die gesticht werd, kwam voornamelijk uit de tweede lijn. Kluivert schoot van afstand net naast, terwijl Lasse Schöne en Hakim Ziyech goalie Van Leer op hun weg vonden.

Opmaat tot meer doelgevaar
Op slag van rust kreeg Ajax via Amin Younes zijn eerste goede kans, maar het schot van de Duitser werd in kansrijke positie geblokt. Het bleek wel de opmaat tot een betere tweede helft, waarin de Ajacieden tot veel meer concreet doelgevaar kwamen. Het eerste dreigende moment was nog wel voor Roda JC, maar Mitchel Paulissen trof het zijnet. Aan de overzijde sloeg Ajax vervolgens wel toe. Ziyech speelde met een boogballetje Dolberg aan. De Deen legde vervolgens klaar voor de inlopende Klaassen, die met een schot in de korte hoek Van Leer verschalkte: 0-1.

Ajax was rond minuut 57 driemaal dichtbij de 0-2. Ziyech stuitte echter twee keer op Van Leer en tussendoor zag Joël Veltman een schot geblokt worden. Roda bleef in leven, en ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker. De Limburgers kregen zelfs twee uitstekende kansen om op gelijke hoogte te komen. Beide werden om zeep geholpen door Abdul Jeleel Ajagun.

Het bleef dus 0-1, een score die vervolgens ook door Ajax lange tijd in stand werd gehouden. Invaller Abdelhak Nouri schoot vanuit een moeilijke hoek voorlangs, waarna vervolgens dé kans voor Younes aanbrak. De Duitser hoopte zich van de hatelijke nul af te schieten, maar had pech dat zijn inzet vanaf randje zestien via de onderkant van de lat het veld weer in caramboleerde.

Sterke Onana
Het aluminium werd vervolgens ook geraakt door Nouri, die een rebound na een schot van Donny van de Beek voor zijn voeten kreeg. Laatstgenoemde mocht vervolgens in de nastoot nogmaals aanleggen, maar ditmaal ging zijn poging over. Zodoende bleef de marge slechts één, waardoor Roda in de slotfase nog een alles-of-niets-poging deed. Het leverde een aantal spannende situaties op voor het doel van Andre Onana, maar de Kameroener stond andermaal zijn mannetje.

Werkelijk in de dying seconds viel er alsnog een treffer. Younes werd gelanceerd door Veltman en faalde ditmaal niet. De opluchting was groot in het Amsterdamse kamp, en natuurlijk ook bij de aanvaller zelf.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Henderson is er de komende drie wedstrijden niet bij
Brobbey haakt geblesseerd af voor Oranje
Kroes begonnen als algemeen directeur bij Ajax
Gözübüyük scheidsrechter bij Sparta - Ajax
Balende Akpom: Heel frustrerend

Volgende wedstrijd

PEC Zwolle  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20