Kluivert geeft Ajax kleur tegen PEC Zwolle
Datum: 15-01-2017  Bron: ajax.nl
Ajax worstelde zondag een helft lang met PEC Zwolle. Het was uiteindelijk een 17-jarige debutant die zijn club wat kleur op de wangen bezorgde, bij de hervatting van de tweede seizoenshelft. Met debutant Justin Kluivert in de gelederen kwam de ploeg van Peter Bosz pas écht op toeren. Goals van Lasse Schöne en Hakim Ziyech (2) bezorgden de titelpretendent een 1-3-overwinning.

Een week na de glansrijk gewonnen generale tegen RB Leipzig (5-1-winst, tijdens het trainingskamp in Portugal) begon Ajax in Zwolle aan de tweede seizoenshelft. Bosz kan deze maand niet beschikken over Bertrand Traoré. De aanvaller speelt met Burkina Faso mee in het toernooi om de Afrika Cup. Hakim Ziyech en André Onana werden niet geselecteerd voor respectievelijk Marokko en Nigeria. Beide sterkhouders verschenen tegen PEC ook ‘gewoon’ in de basis. Onana bleek bovendien tijdig hersteld van de griep, waarmee hij vrijdag nog kampte.

El Ghazi
Ook Anwar El Ghazi had een basisplaats in de Hanzestad. Ondanks sterke geruchten over een nakende overstap naar het Franse Lille, schonk Bosz de rechtsbuiten zijn vertrouwen.

Kluivert was de Benjamin in de Ajax-selectie waarmee Bosz aan het nieuwe kalenderjaar begon. Kluivert junior maakte vijf minuten voor de rust zijn officiële debuut, als vervanger van de geblesseerde Amin Younes. De Duitser kampte met klachten in zijn linker bovenbeen. Met de entree van ‘kleine Kluivert’ was bij Ajax sprake van het eerste vader-zoonkoppel in de Eredivisie sinds Danny en Daley Blind.

Ajax kwam de eerste helft niet in de buurt van de glansvorm die het een week eerder etaleerde tegen RB Leipzig, de nummer twee van de Bundesliga. Sterker nog: het dit seizoen in de Eredivisie zo matig presterende PEC kreeg voor rust de grootste kansen in het eigen Mac3Park. De Amsterdammers ontsnapten al in de zesde minuut aan een achterstand. Op aangeven van Ted van de Pavert, kwam PEC-spits Brock-Madsen nét te kort om de bal voorbij Onana te werken. Een kwartier later bracht balverlies van de jarige Joël Veltman de gasten opnieuw in de problemen. Onana kreeg de afstandsknal van Ajax-huurling Django Warmerdam vervolgens niet onder controle, waarna Brock-Madsen opnieuw verzuimde toe te slaan.

Counter
De Ajacieden legden zich voor rust - deels ook door PEC gedwongen - toe op de counter. Die flitstactiek leverde na een halfuur bijna een treffer op. Fraai voorwerk van Daley Sinkgraven (balverovering) en Ziyech (fenomenale steekpass) bracht El Ghazi oog-in-oog met ex-Ajacied Mickey van der Hart. De keeper van PEC had het laatste woord bij de counteraanval.

Kluivert leek kort na zijn entree direct een beslissend stempel op het matige duel te drukken. Bij zijn eerste actie zette de aanvaller El Ghazi voor het Zwolse doel. Laatstgenoemde stond nipt buitenspel en werd teruggefloten. De actie van Kluivert tekende wel het lef en talent van de pas 17-jarige Ajacied met het rugnummer 45.

Met de tiener in de ploeg leek Ajax zowaar een kleine metamorfose te ondergaan. Kluivert - op papier pas eerstejaars A-junior - leek op het oog moeiteloos aan te haken op het Eredivisie-niveau. Kluivert gaf Ajax kleur met zijn voetbalgogme, branie en inzicht. Mede door de inbreng van Kluivert kwam de Amsterdamse machine na rust wél soepel op toeren. Zo had de invaller een fraai aandeel in de openingsgoal van Lasse Schöne. De Deen sloeg zijn slag uit een penalty, nadat eerder El Ghazi was gevloerd in de Zwolse zestien. El Ghazi werd een tel eerder gelanceerd door … Kluivert.

Ziyech
Nauwelijks een minuut later verdubbelde Hakim Ziyech de voorsprong. De Marokkaanse Ajacied liet zijn bewaker Philippe Sandler en vervolgens ook Van der Hart kansloos: 0-2. Het duel leek tien minuten na rust beslist. De onnodige aansluitingstreffer van Brock-Madsen (1-2) liet de Ajacieden kort sidderen. Tien minuten voor tijd stelde Ziyech de Ajax-zege definitief veilig. De middenvelder bekroonde een langgerekte rush over links met een rake uithaal: 1-3. Met zijn spel en doelpunten trok Ziyech een lange neus richting de Marokkaanse bondcoach Hervé Renard, de keuzeheer die hem verrassend links liet liggen voor de Afrika Cup.

,,We hadden PEC direct bij de keel moeten grijpen, maar we begonnen te slap'', keek Peter Bosz terug op het treffen in Zwolle. ,,Het liep niet zoals we dat graag zien.'' De trainer zag dat zijn ploeg zich na rust herstelde. Ook de voetbalstaaltjes van invaller Kluivert konden Bosz bekoren. ,,Justin viel goed in. Hij liet zich met een aantal goede kansen direct zien. Laten we rustig aan met hem doen, maar hij heeft zeker talent.''

Met nog zestien speelrondes in de Eredivisie te gaan, blijft Ajax’ achterstand op koploper Feyenoord vijf punten groot. PSV moet acht punten goedmaken op de Rotterdammers. De spanende titelstrijd wordt in 2017 voortgezet. Mét Justin Kluivert als de nieuwste belofte van Ajax 1.